22 maart 2011

Michael Connelly - De herziening (2011)


Familiefeestje wil maar geen pageturner worden


(Door Guido Huisintveld)

Met De Lincoln-advocaat sloeg Michael Connelly destijds een interessante nieuwe weg in: die van de rechtbankthriller, met in de hoofdrol de sympathieke en stronteigenwijze advocaat Mickey Haller. Harry Bosch werd kennelijk erg gemist, want in het daaropvolgende Het laatste oordeel mocht hij weer komen opdraven. Haller bleef ook en werd voorgoed aan Bosch gelinkt als zijn halfbroer.

In De herziening staan de halfbroers wederom in het middelpunt van de belangstelling. Mickey Haller wordt door het OM benaderd in verband met de herziening van een oude rechtszaak. Jason Jessup werd vierentwintig jaar geleden veroordeeld voor de moord op een twaalfjarig meisje. Recent DNA-onderzoek lijkt naar een andere dader te wijzen. Bij hoge uitzondering kiest Haller de zijde van het OM. Samen met Harry Bosch en hulpofficier van justitie Maggie McPherson (by the way: tevens Hallers ex-vrouw) moet hij proberen Jessup weer achter de tralies te krijgen.

Michael Connelly handelt de boel keurig chronologisch af: de voorbereiding van de rechtszaak, het zoeken naar (nog levende) getuigen, het ontdekken van mogelijk nieuwe invalshoeken en tenslotte de rechtszaak zelf. De halfbroers, ex-vrouwen en puberende dochters dwarrelen over de pagina’s. De auteur houdt wel van een familiefeestje.

Vrijwel elke thriller van Connelly laveert tussen onderhoudend en steengoed. Zijn fans scanderen 'we want more' en dat is precies wat hij hen doorgaans geeft: meer van hetzelfde. De herziening is echter iets minder van hetzelfde. De spanning laat te lang op zich wachten. De dialogen zijn weliswaar gevat en de rechtbankscènes af en toe lekker scherp, maar een pageturner wil het boek maar niet worden. Pas tegen het einde geeft Connelly het voortkabbelende verhaal een zetje, resulterend in een apotheose die er een beetje met de haren is bijgesleept. In de bandbreedte onderhoudend-tot-steengoed stuitert De herziening op de ondergrens.

Michael Connelly - De herziening. Vertaling: Arthur Wevers. Uitgeverij De Boekerij, 350 pag.

Geen opmerkingen: