31 maart 2011

Indrukwekkende initialen (nieuws, 2011)

BRITSE MISDAADSCHRIJVER H.R.F. KEATING OVERLEDEN

De Britse misdaadschrijver H.R.F. Keating is zondag 27 maart op 84-jarige leeftijd overleden. Keating, geestelijk vader van de bescheiden Indiase politie-inspecteur Ganesh Ghote, stierf in Londen aan hartfalen, zo heeft zijn weduwe Sheila Mitchell aan de New York Times laten weten.

Keatings schrijversleven was doordesemd van de misdaadliteratuur. Hij schreef meer dan veertig thrillers en recenseerde misdaadromans voor The Times of London. Daarnaast publiceerde hij non-fictie over het genre, zoals een karakterstudie van Sherlock Holmes en een handleiding om misdaadromans te schrijven.

In ruim twintig boeken en evenzovele korte verhalen figureerde inspecteur Ganesh Ghote, een bescheiden man die zichzelf altijd in twijfel trok en meer begaan was met het lot van de mensheid dan de Sam Spades en Philip Marlowes van deze wereld. Ghote was niet begiftigd met een speciaal inzicht in het criminele brein, maar was wel gezegend met een onaantastbare integriteit. Keatings Ghote-romans werden geprezen om hun nauwkeurige beschrijving van het leven in Bombay, nu beter bekend als Mumbai. Keating schreef er enkele nog voordat hij zijn eerste reis naar India maakte.

Keating was zachtaardig van aard, stellen mensen die hem gekend hebben. ,,Hij was in Engeland een van de meest sympathieke figuren in het gilde van de misdaadschrijvers'', aldus Otto Penzler, eigenaar van de Mysterious Bookshop in Manhattan. ,,Hij gedroeg zich bijna als een boeddhistische monnik.''

Volgens Penzler was Henry Reymond Fitzwalter Keating een detectiveschrijver van de oude stempel, in die zin dat hij raadsels in zijn boeken verstopte en de lezer in staat stelde om samen met de speurder het mysterie op te lossen. ,,Het wat klassieke detectiveliteratuur, niet uitermate gewelddadig en gemaakt tijdens de gouden jaren van het genre, tussen de twee wereldoorlogen.''

Keating werd op 31 oktober 1926 geboren in St. Leonards-on-Sea, Sussex, Engeland. Zijn vader was hoofdonderwijzer. Volgen een anekdote die de ronde doet in zijn familie, gaf zijn vader hem zijn formidabele voornamen in de overtuiging dat zijn zoon een schrijver zou worden en dat zijn initialen indrukwekkend zouden staan op de cover van een boek.

Na zijn diensttijd werkte hij als journalist voor The Daily Telegraph en The Times of Londen. Met 'A perfect murder' won hij in 1964 de Gold Dagger voor beste misdaadroman. In 1996 ontving hij de oeuvreprijs Diamond Dagger van de Britse Crime Writers' Association. Zijn laatste Ghote-roman dateert uit 2009 en is getiteld 'A small case for Inspector Ghote?'.

(Bron: New York Times)

Geen opmerkingen: