24 maart 2011

Dat zoeken we op... (nieuws, 2011)


DE TWITTERTHRILLERKWIZZZ!

Sinds 9 februari plaatst De Spanningsblog via het medium Twitter bijna dagelijks een quizvraag onder de noemer Thrillerkwizzz. En zoals de titel al doet vermoeden hebben de breinbrekers betrekking op het thrillergenre. Bij elke vraag kunnen deelnemers punten (en bonuspunten bij snelle antwoorden) verdienen.
Het spelletje, waarbij je alleen voor de eer kunt strijden (er worden geen boekenpakketten of winterbanden weggegeven), mag zich in een groeiende schare volgers verheugen, die met de dag fanatieker worden.

De eindstand na 275 vragen, de Hall of Fame, ziet er als volgt uit:

1. Monique Brandt: 2851 punten
2. Jan ter Harmsel: 2063
3. Ellen den Hollander: 1878
4. Remko Meddeler: 1669
5. Karin de Vries: 1665
6. Hanneke Keultjes: 1493
7. Daan van 't Westeinde: 951
8. Berrit de Lange: 827
9. Esther V: 469
10. Linda van Laar: 416
11. Gijs van Oosten: 372
12. Jurgen Timmermans: 355
13. Eric Herni: 286
14. Tupla Mourits: 277
15. Leesdame: 192
16. Theo Hakkert: 170
17. Niels Janssen: 139
18. Nicoline Lopez: 139
19. John Brosens: 115
20. Simon de Waal: 97
21. Bernard Harfsterkamp: 67
22. Claar: 64
23. Jeroen Beghin: 58
24. Isa Maron: 53
25. Nicolet Steemers: 48

Joska de Kruijf: 37
Jurgen Joosten: 35
Charlotte Veltman: 32
Sylvana Berendsen: 30
Marijn de Jong: 30
Marjolijn de Cocq: 28
Bart Wessels: 28
Karin Voolstra: 21
Wilko Voordouw: 17
Uitgeverij Karaat: 15
Jolien Storsbergen: 6
Alex van Galen: 4
Koos van Wees: 4
Ilse Karman: 3
Willem Asman: 2
Melissa Bielsma: 1
Annet de Jong: 1
Ingrid Oonincx: 1
Patricia Sanchez: 1
Joost Willemsen: 1

Dit zijn de vragen die inmiddels gesteld zijn:

1. Wat hebben Karel de Grote en een zeiljacht gemeen? Antwoord: Ze spelen allebei een rol in 'De tiende vrouw' van Roel Janssen.
2. Welke thriller begint met 'Notohadinegoro!'? Antwoord: Het is de eerste zin uit 'De beproeving' van Tess Franke.
3. Welke auteur werkte als bordenwasser in een restaurant in Florida? Antwoord: Michael Connelly.
4. Wie neemt in een thriller wraak op een boekenjury? Dat was Peter de Zwaan in 'Buiten leven'.
5. Welke thrillerauteur, ooit genomineerd voor de begon zijn derde boek met de zin 'Niet.'? Dat was Willem Asman in 'Wondermans eindspel'.
6. Welke auteur wil wel in de Playboy poseren, maar vreest dat haar dochter bezwaar maakt? Antwoord: Marion Pauw.
7. Will O' The Wisp was tijdelijk het alter ego van...? Antwoord: Stephen King.
8. Wie liet vóór 11 september 2001 in een thriller een volgetankte Boeing 747 op het Witte Huis neerstorten? Antwoord: Dat was Tom Clancy in 'Ereschuld'.
9. Wie zei 'Wraak heelt de wonden niet, maar is wel goed voor je zielenrust.'? Antwoord: Simone van der Vlugt in een verhaal op De Spanningsblog.
10. Wat waren de laatste woorden van Stieg Larsson tegen zijn vriendin Eva Gabrielsson? Antwoord: ,,Een dikke zoen, slaap lekker.'' (volgens Gabrielsson)
11. Welke fout beging Tomas Ross in 'De marionet'? Antwoord: Hij verdeelde meer dan 150 zetels in de Tweede Kamer.
12. Waar precies kun je over Ian Rankin lopen? Antwoord: Op de binnenplaats van het stadhuis in Edinburgh, daar ligt zijn stoeptegel.
13. Wat is de titel van een verhalenbundel uit 2009 die nu door Verbum Crime wordt opgepikt? Antwoord: 'Summercrime'.
14. Welke auteur zei ooit 'De muts van tolerantie is over onze ogen gezakt. Je ziet geen klote meer.'? Antwoord: Appie Baantjer in een interview op De Spanningsblog.
15. Wat hebben Peter, Rebecca, Steef en Eva gemeen? Antwoord: Ze partnerruilen er op los in 'Nieuwe buren' van Saskia Noort.
16. Wat was er mis met het geschenkboekje 'Het graf' van Henning Mankell? Antwoord: Er zaten verdacht veel overeenkomsten met 'Moordkuil' van Arnaldur Indridason in.
17. Noem auteur en titel van boek met deze verknipte cover. Antwoord: 'De stille zonde' van Lieneke Dijkzeul.
18. Noem auteur en titel van boek met deze verknipte cover. Antwoord: 'Salvo' van Dick Maas.
19. Wie veroorzaakte commotie met de opmerking dat het meeste geweld in thrillers van lesbische auteurs voorkomt? Antwoord: Ian Rankin.
20. Welke auteur noemde zichzelf een bastaardkind van Raymond Chandler? Antwoord: James Crumley.
21. Hoeveel boeken zijn ingezonden voor de Gouden Strop 2011? Antwoord: 111
22. Wie bedoelde Lee Child toen hij zei: 'Zij betekende het einde van Engeland.'? Antwoord: Margaret Thatcher.
23. Noem auteur en titel van boek met deze verknipte cover. 'Luie hond' van Spencer Quinn.
24. Welke auteur werkte ooit in Jakarta, Madrid en Paramaribo? En wat hebben we aan hem te danken? Antwoord: Joop van den Broek, de Gouden Strop.
25. Welke kleur had de jurk die Marion Pauw droeg op het Boekenbal? Antwoord: rood.
26. Wat hebben Elisabeth Mollema, Joop van Riessen, Bob Mendes en Jilliane Hoffman gemeen? Antwoord: Zij schreven allen een boek met als titel 'Vergelding'.
27. Welke auteur wilde niets met het thrillergenre te maken hebben, maar accepteerde wel de Gouden Strop-duizendjes? Antwoord: Tim Krabbé.
28. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'De uitlevering' van Roslund & Hellström.
29. Welke Nederlandse thriller staat op de longlist van de Impac Dublin Award 2011? Antwoord: 'Close-up' van Esther Verhoef.
30. Wie schreef 'De man met de gele sokken'? Antwoord: Fred Dickson.
31. Wat is de achternaam van thrillerheld met deze voornamen: Engelbert Leopold Julius Durk? Antwoord: King, in een serie van Tomas Ross.
32. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Verloren' van Nicci French.
33. Hoeveel auteurs (duo's tellen voor één) ontvingen vanaf 1986 tot nu een nominatie voor de Gouden Strop? Antwoord: Vijftig, te weten Hellinga, Holsters, Kuik, Appel, Declercq, Dehouck, Dijkzeul, Carla de Jong, Deflo, Dhooge, Visser, Andriesse, Pauw, Toes&Hoeps, Van der Vlugt, De Waal, Den Tex, De Zwaan, Verhoef, Soetewey, Janssen, Asman, Elvin Post, Ross, Thijssen, Koomen, Jacques Post, Spaey, Rippen, De Bruyn, Noort, Ross&Ferdinandusse, Moragie, Vis, Sanders, Geeraerts, Hirs, Lydia Rood, Apotheker, Toes, Boelsums, Te Rijdt, Mendes, Braam, Stather, Muns, Krabbé, 't Hart, Rood&Rood en Capel.
34. Welke thrillerauteur won de Gammleng-muziekprijs en in welke band speelde hij destijds? Antwoord: Jo Nesbø, Di Derre.
35. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Pentito' van Simon de Waal.
36. Welke thrillerauteur liet schilderij van Walter Sickert stuksnijden en waarom? Antwoord: Patricia Cornwell, die ermee wilde aantonen dat Sickert in feite Jack the Ripper was.
37. Wie was de Nederlandse auteur, die lid was van een motorbende, zen studeerde en handelde in visnetten en onroerend goed? Antwoord: Janwillem van de Wetering.
38. Wat mankeerde hoofdpersoon Lionel Essrog in 'De Minna-mannen' van Jonathan Lethem? Antwoord: Hij leed aan het Syndroom van Gilles de la Tourette.
39. Welke thriller van Stieg Larsson staat het langst in de Bestseller 60 genoteerd? Antwoord: 'Mannen die vrouwen haten', 125 weken
40. Noem - minimaal twee - favoriete thrillerauteurs van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Antwoord: Dan Brown, Ludlum, Tom Clancy.
41. Noem auteur en titel bij deze cover. Antwoord: 'De vogelspin' van Ed van Eeden.
42. Welke Nederlandse auteur zei 'Verrek maar' en begon onder pseudoniem politieromans te schrijven? Antwoord: Jan de Hartog alias F.R. Eckmar.
43. Hoe serveert dr. Hannibal Lecter het liefst plakjes hersenen? Antwoord: Op platte croutons, met schijfjes truffel. Een garnering van peterselie en heel gelaten kappertjes en een enkele bloesem van witte waterkers.
44. Welke journalist en welke PvdA-coryfee publiceerden in 1981 een 'zomerthriller? Noem auteurs en titel. Antwoord: Peter Brusse en Ed van Thijn -'De dorpelingen van Innocento'.
45. Welke filmmaker hield John Grisham verantwoordelijk voor de dood van een goede vriend? Antwoord: Oliver Stone, vanwege zijn film 'Natural Born Killers'.
46. Wat is er niet echt aan schrijfster Judith Visser? Antwoord: Haar haarkleur. Ze is van nature blond.
47. Noem naam en titel bij deze 'behandelde' cover. Antwoord: 'Molly's baby' van Margot Livesey.
48. Welke misdaadauteur schreef het muziekspektakel 'Spiegeleieren of omelet'? Antwoord: Rudy Soetewey
49. Welke auteur zei ooit: 'Recensenten negeren mij. Op mijn beurt negeer ik recensenten'? Antwoord: John Grisham.
50. Wie verjaart er op 31 januari, houdt van pulp, kreeg 5 sterren in VN's thrillergids en is soms gênant sentimenteel? Antwoord: Bavo Dhooge.
51. Welke misstand stelt Ruth Rendell in 'De fruitplukker' ('Not in the flesh') aan de kaak? Antwoord: Vrouwenbesnijdenis, genitale verminking bij jonge Afrikaanse meisjes.
52. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Houvast' van Harlan Coben.
53. Welke Nederlandse auteur heeft na een operatie besloten voortaan alleen maar tijdens het schrijven te roken? Antwoord: Tomas Ross.
54. De veertiende april is een heuglijke dag voor thrillerfans. Waarom? Antwoord: De Spanningsblog viert haar verjaardag.
55. Welke auteur is de dochter van een wetenschapper en maakte animatiefilmpjes met moordende kleipoppen? Antwoord: Mo Hayder.
56. Welk boek van welke auteur staat er op vakje 33 van het Galg&Rad-bordspel van de CPNB? Antwoord: 'Wrede schoonheid' van Mieke de Loof.
57. Wat deed Stieg Larsson in vredesnaam in 1977 in Afrika? Antwoord: Hij gaf wapentraining aan vrouwelijke guerrilla's in Eritrea.
58. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Boetedoening' van Michael Robotham.
59. Raad de vijf genomineerden voor de Gouden Strop 2011. Antwoord: Lupko Ellen, Jacob Vis, Peter Buwalda, Kisling & Verhuyck en Gauke Andriesse.
60. In welke thriller is de hoofdpersoon een maffe pianist die keukengereedschap draagt? Antwoord: 'De holbewoner van New York' van George Dawes Green.
61. Wie was collega van Hendrikje Imca Bijl en schoffelt, volgens Twitter in rood tuinpak? Antwoord: Loes den Hollander
62. Helse vakantie op Grieks eiland Corfu deed welke auteur besluiten te gaan schrijven? Antwoord: Denise Mina.
63. Welke ooit voor de Gouden Strop genomineerde auteurs zijn vader en zoon? Antwoord: Jacques en Elvin Post.
64. Welke Gouden Strop-genomineerde begon als eindredacteur aan de biografie 'Los' van Dennis van de Geest, maar haakte voortijdig af? Antwoord: Peter Buwalda.
65. Welke schrijver citeert Philip Kerr aan het begin van zijn nieuwe thriller 'Grijs verleden'? Antwoord: Graham Greene
66. Welke NSB'er (1900-1978) mocht na de Tweede Wereldoorlog niet jaar lang niets publiceren en schreef later zes detectives? Antwoord: Jan Eekhout
67. Welke auteur zei ooit dat hij niet geloofde dat George W. Bush kon lezen? Antwoord: George Pelecanos
68. Welke Nederlandse auteur voert in een thriller Osama bin Laden sprekend (en dus nog levend) op? Antwoord: Geert-Jan Knoops in 'Advocaat van de duivel'.
69. Noem auteur en titel van boek met deze verknipte cover. Antwoord: 'Misdaden' van Ferdinand von Schirach
70. Welke thrillerauteur onderzocht lichamen van 9/11-slachtoffers? Antwoord: Kathy Reichs
71. Welke Nederlandse thrillerauteur werd in Hamburg geboren, presenteerde tv-programma's en schreef ruim een dozijn politieromans? Antwoord: Will Simon
72. Welke thrillerauteur bereikte als eerste Aussie de shortlist van de Golden Dagger en won die ook? Antwoord: Peter Temple
73. De thriller 'Dood van een kroonprins' werd geschreven door tien auteurs. Wie schreef het tiende en laatste hoofdstuk? Antwoord: Tomas Ross
74. Hoe heet de heldin in de nieuwe thrillerreeks van Nicci French? Antwoord: Frieda Klein
75. Tomas Ross schreef een thriller over de Bijlmerramp. Welke buitenlandse auteur deed dat ook? Antwoord: Jussi Adler-Olsen in 'De bedrijfsterrorist'.
76. Welke thrillerauteur is verbonden aan de namen Sander Wolf, Vince Robbers en Mark Stevens? Antwoord: Felix Thijssen
77. Wie bespeelde conga's, gaf les in Spanje en restaureerde onroerend goed? Antwoord: Simon Beckett
78. Wie maakte de omslagfoto voor 'Een schot in de roos' van De Waal & Baantjer? Antwoord: Simon de Waal
79. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord C.J. Box met 'Veilige haven'.
80. Wie schreef onder pseudoniem als Vlaams ex-hoertje en werd Ludlum-in-de-Benelux genoemd? Antwoord: John Vermeulen
81. Wie schreef een misdaadtrilogie over zijn geboorteplaats Marseille? Antwoord: Jean Claude Izzo
82. In welke thriller krijgt koningin Beatrix uitleg over het begrip darkroom? Antwoord: In 'De koning van Nederland' van Bert van der Veer
83. Welke Luikse auteur zei ooit: 'Ik ken mijn gaven en mijn grenzen, die bescheiden zijn, heel goed.'? Antwoord: Georges Simenon
84. Wie schreef een thriller over een verguisde schrijver die belaagd werd door een stalker. Auteur was ooit AKO-genomineerd. Antwoord: Nico Dros in 'Dromen van de bok'.
85. Welke auteur komt uit Cardenden en schreef teksten voor de - niet-bestaande - popgroep The Amoebes? Antwoord: Ian Rankin
86. Welke auteur vond de Gouden Strop een onverdiend mirakel? Antwoord: Maarten 't Hart, die won met 'Het woeden der gehele wereld'
87. Welke twee recensenten zaten in de Gouden Strop-jury en werden een jaar later zelf genomineerd? Antwoord: René Appel en Elvin Post
88. Noem auteur en titel van deze voor een Gouden Strop-genomineerde verknipte cover. Antwoord: Willem Asman met 'De Cassandra Paradox'.
89. Welk boek noemde de Gouden Stropjury 'de Hollandse variant van The Day of the Jackal'? Antwoord: 'De sluipschutter' van Bert Muns
90. Welke juryvoorzitter van de Gouden Strop zei voor de televisie geen verstand van thrillers te hebben? Antwoord: Dat was Sonja Barend in 2005
91. Meneer Spanningsblog spreekt hier de Rode Hoed toe. Ter gelegenheid waarvan en wanneer? Dat was in 1998 in zijn hoedanigheid als juryvoorzitter bij de uitreiking van de Gouden Strop.
92. Welke schrijver werd eerst genomineerd voor de Gouden Strop en werd later - als recensent - jurylid? Antwoord: Bart Holsters
93. Welke winnaar bepleit in VN's Thrillergids een verhoging van het prijzengeld van de Gouden Strop naar 50.000 euro? Antwoord: Peter de Zwaan
94. Welke ooit Gouden Strop-genomineerde thriller hoort bij deze verknipte cover? Antwoord: 'Groene Vrijdag' van Elvin Post
95. Welke uitgeverij haalde de meeste Gouden Stroppen binnen? Antwoord: uitgeverij Bert Bakker met vier stroppen, gevolgd door Manteau en De Geus met ieder drie.
96. Wie wint de Gouden Strop 2011 en wie gaat er met de Schaduwprijs 2011 aan de haal? Antwoord: De Strop is voor Gauke Andriesse ('De handen van Kalman Teller') en voor 'Caleidoscoop' ontving Linda Jansma de Schaduwprijs.
97. Wie bedacht haar eerste thriller toen ze hoogzwanger was en een reportage op tv zag over een twintig jaar durende zoektocht naar een serial killer? Antwoord: Chelsea Cain met 'Hartzeer'
98. Wat bepleitte Simone van der Vlugt dinsdag 31 mei in Editie NL van RTL4? Antwoord: Dat literaire thrillers worden toegelaten tot de boekenlijsten van middelbare scholen.
99. Welke Duitse taaltherapeut voor psychisch zieken heeft inmiddels twee thrillers op zijn naam staan? Antwoord: Wulf Dorn ('Trigger' en 'IJzige stilte')
100. Wie droeg zijn thriller op aan een in 1983 vermoorde Surinaamse politieman die drugshandel onderzocht? Antwoord: Roué Hupsel met 'Blinde muren'
101. Welke twee auto's (merk/type) heeft James Bond in 'Carte blanche' in zijn garage staan? Antwoord: Een Bentley Continental GT en een Jaguar E-type.
102. De auteur van thrillers als 'Tenerife' en 'Moord per fax' vergaarde eerder bekendheid via een ander beroep. Welk? Henk Elsink maakte furore als cabaretier.
103. Wie componeerde filmmuziek, was leider van een vredesbeweging en schrijft nog steeds in WordPerfect 5.1? Antwoord: Jussi Adler-Olsen
104. Wat is de naam van de journalist in 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' van Peter de Zwaan? Antwoord: Lex Vagan
105. Welke speurder werkt in Oxford, rijdt in een vintage Jaguar, is fan van Wagner en malt whisky? Antwoord: Inspector Morse, een creatie van Colin Dexter.
106. Noem naam en titel bij deze verknipte cover. Antwoord 'Brains' van Jacob Vis
107. Waar ontleent de plaats waar het Saltsjöbaden Hotel staat en Lykke Li vandaan komt nog meer zijn bekendheid aan? Antwoord: Dat is Ystad, waar inspecteur Kurt Wallander, hoofdpersoon in de thrillers van Henning Mankell, woont en werkt.
108. Noem de titel van de in het najaar te verschijnen nieuwe thriller van Saskia Noort. Antwoord: 'Koorts'
109. Wie schreef circa dertig avonturenthrillers, werd in 1933 in het huidige Zambia geboren en is getrouwd met een 39 jaar jongere vrouw. Zijn tweede naam is Addison. Antwoord: Wilbur Smith
110. Wie zei in Opzij van juni: ,,Ik schrijf wel eens een seksscène omdat ik er zin in heb. Gewoon een ordinaire seksscène omdat het lekker is om te doen''? Antwoord: Marion Pauw
111. Welke auteur woont in Bloomfield Village, stopte in 1977 met drinken en heeft een tatoeage met 'Dutch'? Antwoord: Elmore Leonard
112. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Het testament van Nobel' van Liza Marklund.
113. Noem Nederlandse misdaadauteur wiens schrijversnaam begint met een Q. Antwoord: Anton Quintana
114. Welke thriller wordt het meest uitgeleend in Zweedse gevangenissen? Antwoord: 'Snel geld' van Jens Lapidus
115. Wat is de specialiteit van de slager in 'Een zomer zonder slaap' van Bram Dehouck? Antwoord: Brackes Blaashoekpaté
116. Noem ten minste twee Nederlandse thrillers waarin een recensent voorkomt. Antwoord: 'Kift' van Martine Kamphuis, Hete bliksem van Ton de Zeeuw en Uitglijder van Loes den Hollander
117. Welke auteur koos het Japanse woord voor schurk als schrijversnaam. Antwoord: Dat was Grigori Sjalvovitsj Tsjchartisjvili die onder de naam Boris Akoenin thrillers ging publiceren.
118. Hoeveel recensies stonden er tot en met 21 juni 2011 in totaal op De Spanningsblog? Antwoord: 517
119. Wie zag zijn thrillerdebuut verfilmd worden door én met Clint Eastwood. Antwoord: David Baldacci met 'Absolute Power'. Ook het antwoord Trevanian met 'The Eiger Sanction' is goed
120. Wie debuteerde in 1995 met een thriller, schreef een roman over een treinkaping en schrijft ook kinderboeken? Antwoord: Frank Noë
121. Wie gaat de Hercule Poirotprijs 2011 winnen? Antwoord: Rudy Soetewey met 'Getuigen'
122. Welke auteur ontdekte vele vermiste schepen en heeft zeker 85 oldtimers in zijn garage in Denver staan? Antwoord: Clive Cussler
123. Onder hoeveel en welke pseudoniemen schreef Wilhelm Gustave Kierdorff? Antwoord: drie, te weten Pim Hofdorp, Will Geerlink en Will Wanting
124. Welke in Seattle levende Britse auteur schreef een serie thrillers over een Venetiaanse politiecommissaris? Antwoord: Michael Dibdin
125. Welke quizmaster schreef twee detectives waarin een schurk genaamd Rooie Theo voorkomt? Antwoord: Theo M. Eerdmans
126. Welke auteur heeft dezelfde nom de plume als haar tweelingzus en schreef een standaardwerk over de pest? Antwoord: Fred Vargas
127. Welke Nederlandse auteur is tot dusver de laatste met vijf sterren in VN's Detective & Thrillergids? Antwoord: Charles den Tex met 'De macht van meneer Miller' in de gids van 2007
128. Waarom komt er geen derde thriller rond salsaliefhebber Lex Eckhardt? Antwoord: Omdat de schrijver, Theo IJzermans, in 2008 is overleden.
129. Wie teelt aardappelen, heeft een kat genaamd Grendel en noemt zichzelf de 'bearded write-ist'? Antwoord: Stuart MacBride
130. Wie schreef een boek over zijn leven als agent in de Bronx, New York? Antwoord: Edward Conlon in 'Blue Blood' en 'Red on Red'
131. Wie schreef thriller over profwielrenner, eeuwige nummer twee, wiens vriendin (een rondemiss) vreemdgaat? Antwoord: Ep Meijer met 'De vlucht'
132. Wat is de link tussen deze foto en een Nederlandse thriller. Antwoord: 'De hand van God' van Tomas Ross
133. Wie was zangeres, schrijfster, dochter van een president en schreef boeken met titels die veelal begonnen met 'Murder...'? Antwoord: Margaret Truman
134. Welke thrillerrecensent heeft dezelfde initialen als die in 'Uitglijder' van Loes den Hollander? Antwoord: Gert Jan de Vries
135. Welke link is er tussen deze foto en een Nederlandse thriller te leggen? Antwoord: 'Nieuwe buren' van Saskia Noort
136. Welke Noorse musicalster en tenor heeft volgens zijn uitgever de eerste operathriller geschreven? Antwoord: Øystein Wiik
137. Wie schreef welke thriller waarin pratende honden voorkomen? Antwoord: Gerben Hellinga in 'Merg en been'
138. Wie krijgt binnenkort een Duitse plak en wat heeft Anton Corbijn met deze auteur van doen? Antwoord: John le Carré krijgt in augustus de Goethe medaille en Corbijn verfilmt diens thriller 'Aangeschoten wild'
139. Naar welke Nederlandse thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'Suikerbeest' van Anjet Daanje.
140. Welke Franse auteur studeerde letteren aan de Sorbonne en werd op 15 juli 2011 vijftig jaar? Antwoord: Jean-Christophe Grangé
141. Wie schreef 'In plaats van kaarten' waarin thrillerauteur bij moord in Amsterdam betrokken raakt? Antwoord: Henk J. Oolbekkink
142. Welke Officier van Justitie en auteur zette Boris Dittrich aan tot het schrijven van zijn eerste thriller? Antwoord: Linda Fairstein
143. Hoeveel berichten heeft De Spanningsblog gepost vanaf het begin tot en met 17 juli 2011? Antwoord: 2499
144. Welke link met een Nederlandse thriller is er te maken met deze foto? Antwoord: 'Schone handen' van René Appel
145. Wat hebben de Tulipa, Peter Stuyvesant en de teen van De Witt gemeen? Ze komen voor in thrillers en een verhaal van Daniëlle Hermans
146. Welke auteur groeide op in een Australisch dorp, werkte bij de reclassering en is getrouwd met een scenarioschrijver? Antwoord: Helen FitzGerald
147. Welke econoom, fraudeur en kettingroker schreef een thriller waarin een Franse arts verdwijnt in Zwitserland? Antwoord: Jean-Pierre van Rossem
148. Wie schreef thrillers waarin een Arnhemse rechercheur en een ex-kraker voorkomen? Antwoord: Henk Apotheker
149. Aan welke thrillers is deze foto te linken? Antwoord: 'De oversteek' van Paul Goeken of die van Justin Cronin
150. Wat had Jim Grant medio juli 2011 te vieren? Antwoord: Jim Grant, alias Lee Child, won met '61 Hours' de Theakstons Old Peculier Crime Novel Award of The Year
151. Wie schreef 305 pagina's dik thrillerdebuut over een bediende bij Het Belang van Limburg in twaalf dagen. Antwoord: Eric Agten met 'Headlines'
152. Welke Frans-Nederlandse journalist schreef zijn eerste thriller over Franse zakenman die in complot verzeild raakt? Antwoord: Sylvain Ephimenco
153. Welke Britse misdaadauteur debuteerde in 1945, schreef een biografie over Edgar Allan Poe en stierf op 19 november 1994? Antwoord: Julian Symons
154. Welke radiocorrespondent debuteerde met thriller over moord op watertaxichauffeur in de Cariben? Dat was Jolien Harmsen met 'Rum, roti, onrecht'
155. Agatha Christie deed ook aan sport. Welke sport beoefende zij in Zuid-Afrika? Antwoord: Surfen
156. Noem schrijver en titel van Nederlandse thriller met link naar deze foto. Antwoord: 'Roomservice' van Elvin Post
157. Welke Amerikaanse thrillerauteur bereikte bestsellerstatus uitsluitend door verkoop e-books? Antwoord: John Locke
158. Wie bestuurde brievenrubriek in roddelblad en schreef twee misdaadromans? Antwoord: Loek Kessels
159. Wie schreef eerste thriller tijdens zwangerschap, won een Rita Award en schreef het script voor 'Adrift'? Antwoord: Tess Gerritsen
160. Welke politicus die slechts drie dagen bewindsman was schreef een thriller over het politieke bedrijf? Antwoord: Charles Schwietert
161. Hoe luidt het tiende Schrijfgebod van John Grisham? Schrijf niets wat je zelf niet zou willen lezen
162. Welke Nederlandse filmmaker publiceert in september zijn eerste thriller, waarvan de titel slechts vier letters telt? Antwoord: Hans J. Pos met 'EXIT'
163. Welke Amerikaanse auteur zong in het koor Whiffenpoofs, werkte voor de CIA en wordt nu CEO of suspense genoemd? Antwoord: Joseph Finder
164. Aan welke Nederlandse thriller is deze foto te linken? Antwoord: 'Fotofinish' van Jac. Toes
165. Wie schreef onder pseudoniem 'Kockroach', noemt z'n hond Chase Muttley en is lid van Dead-Father's Club? Antwoord: William Lashner
166. Welk boek tipte columnist Theodor Holman als een echte literaire thriller? Antwoord: 'Het voorseizoen' van David Pefko
167. Welke thrillerauteur introduceerde de Nederlandse commissaris Bruno van Leeuwen? Antwoord: De Duitse auteur Claus Cornelius Fischer
168. Welke duo's sleepten tot dusver de Schaduwprijs in de wacht? Antwoord: West & Waterman en Tupla Mourits
169. Aan welke in het Nederlands vertaalde thriller is deze foto te linken? Antwoord: 'Hypnose' van Lars Kepler
170. Welke twee Nederlandse thrillerschrijfsters bloggen sinds eind juni over de totstandkoming van hun boeken? Antwoord: Anita Terpstra en Ingrid Oonincx
171. Welke auteur-dichter, geboren in '71 (GB), heeft een prof als vader en een moeder die jeugdboeken schrijft? Antwoord: Sophie Hannah
172. Welke auteur schrijft in thrillerdebuut over de cultus van Ichtus? Antwoord: Dat is Jacqueline Epskamp in 'De kring'
173. Welke thrillerauteur schreef het libretto voor een komische opera en doceerde op een VS-basis in Vicenza? Antwoord: Donna Leon
174. Aan welke Nederlandse thriller is deze foto te linken? Antwoord: 'Hôtel du Lac' van Michael Berg
175. Welke ex-Harrods-werknemer schreef serie thrillers over ex-politieman die achter moordenaar van vrouw en kind aan gaat? Antwoord: John Connolly
176. Hoeveel verdiende de schrijver van de Stephanie Plum-serie het afgelopen boekjaar volgens Forbes? Antwoord: Janet Evanovich, auteur van de reeks, kreeg 22 miljoen dollar bijgeschreven. Is 14 miljoen of 15,3 miljoen euro (afhankelijk van welke koersconverter je gebruikt).
177. Welke acteur verzon plot voor thriller over een vliegtuig dat neerstort op gebouw in Londen, maar haakte af na de aanslagen van 9/11? Antwoord: Michael Caine
178. Thrillerauteur Leonard Rosen voert in zijn boek het Ambassade Hotel in Amsterdam op. Hoeveel auteurs gingen hem voor? Antwoord: zeven
179. Wie schreef 'Schepen branden' en 'Misdaad in de Achterhoek'? Antwoord: Herman Schratenbach (pseudoniem van D.J.H.N. den Beer Poortugael)
180. Welk nieuw Deens 'thrillertalent' (1978) werkte voorheen als projectmanager bij oliebedrijf AP Møller-Mærsk? Antwoord: Helle Vincentz
181. Noem de link tussen deze foto en de titel van een Nederlandse thriller. Antwoord: 'Uitglijder' van Loes den Hollander
182. Welke auteur schreef 'Doodgewaand', 'Dodelijke herinnering' en 'Doodzonden'? Antwoord: Gemma O'Connor
183. Welke thrillerveteraan publiceert samen met zijn vrouw hun eerste spannende roman? Antwoord: Peter de Zwaan en Lia Krijnen komen binnenkort onder het pseudoniem Lia Peters met de thriller 'Zusjesliefde'.
184. Welke thrillerauteur groeide op op Vancouver Island en werkte in de makelaardij voor ze begon met schrijven? Antwoord: Chevy Stevens
185. Welke Nederlandse auteur volgde een priesteropleiding, reisde naar Japan en schreef boeken over een rechter in Edo? Antwoord: Bertus Aafjes
186. Wie zet de Spenser-reeks van de vorig jaar overleden schrijver Robert B. Parker voort? Antwoord: Ace Atkins
187. Wat was de echte naam van de auteur, ook wel werkzaam bij de fiscus in Amsterdam, die de misdaadroman 'De verdwenen bruidegom' schreef? Antwoord: August Herman van der Feen
188. Waarmee won John Roswell Camp de Pulitzer Prize en onder welke naam schrijft hij thrillers? Antwoord: Met 'Life on the Land: An American Farm Family', een serie artikelen over een boerenfamilie. John Sandford is zijn pseudoniem.
189. In welke Nederlandse thriller draait 't om snuff-movies, Ana Maria en een rozenkrans? Antwoord: 'De namen van Maria' van Patricia van Mierlo
190. Naar welke Nederlandse thriller verwijst deze afbeelding? Antwoord: 'De marionet' van Tomas Ross
191. Welke auteur maakte in Irak Scudraketten onklaar, maar werd later gemarteld in de Abu Ghraib-gevangenis? Antwoord: Andy McNab
192. Welke oud-kroegbaas kreeg recent 'vuile bom' overhandigd? En van wie kreeg hij die? Antwoord: Schrijver Aad van den Heuvel reikte het eerste exemplaar van zijn thriller 'De vuile bom' uit aan militair Marco Kroon
193. Hoeveel jaar na de dood van de auteur (noem ook zijn naam) verschijnt 'The Cocktail Waitress'? Antwoord: Het boek verschijnt in 2012, 35 jaar na het overlijden van James M. Cain
194. Wie schreef samen met broer thriller over cardiologe Sara Zuckerman? Antwoord: Anne Holt, met broer Even Holt
195. Welke thriller inspireerde de omslagontwerper van deze misdaadroman? Antwoord: The Girl with the Dragon Tattoo van Stieg Larsson
196. Wat is de echte naam van de auteur van detectives als 'De maaier van den dood' en 'De Lawson brillianten'? Antwoord: Frans Lud. Eug. Maria Hendrichs
197. Onder welk pseudoniem schreef Willem Frederik Hermans enkele spannende boeken? Antwoord: Fjodor Klondyke
198. In welke thriller van Arnaldur Indridason wordt een jongetje, zoon van een Thaise immigrante, vermoord? Antwoord: 'Winternacht'
199. Welke in 1999 overleden auteur van detectives haalde bij Tweede Kamerverkiezingen 284.989 voorkeursstemmen? Antwoord: Theo Joekes
200. Welke thrillerauteur was eerst rechtbankverslaggever en had een vader die onderminister onder Johnson was? Antwoord: John Katzenbach
201. Welke kluizenaar-auteur woont in South Florida, gaf zijn laatste interview in 1976 en leerde koken op Le Cordon Bleu school? Antwoord: Thomas Harris
202. Welke politieroman voltooide Hella Haasse in 1957 en voor wie deed ze dat? Dat was 'De vijfde trede', een boek waaraan haar in 1955 overleden vader W.H. van Eemlandt was begonnen.
203. Naar welke thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'De vrouw in de kooi' van Jussi Adler-Olsen
204. Welke thrillerauteur groeide op in San Mateo, zong folksongs en overleefde hersenvliesontsteking? Antwoord: John T. Lescroart
205. Wie schreef een serie misdaadromans rond Parijse privédetective Nestor Burma en hoeveel waren dat er? Antwoord: Leo Malet (33)
206. Wat is de schrijversnaam van de in 1922 in Barneveld geboren auteur (van o.a. 'Dubbel spel') en hoofdofficier van justitie? Antwoord: Hans Neber (pseudoniem van Hans van Buuren)
207. Hoe heet de in Washington wonende thrillerauteur wiens ouders emigreerden vanuit het Griekse Sparta naar de Verenigde Staten? Antwoord: George Pelecanos
208. Ellery Queen was een auteursduo. Wat waren de twee schrijvers van elkaar en onder welk pseudoniem schreven ze nog meer? Antwoord: Frederic Dannay en Manfred B. Lee waren neven van elkaar, die ook als Barnaby Ross boeken schreven.
209. Met welke min of meer autobiografische roman kreeg Ian Rankin problemen met zijn vroegere dorpsgenoten? Antwoord: 'The Flood
210. Welke misdaadauteur schrijft een vervolg op 'Pride and Prejudice' van Jane Austen en hoe heet dat boek? Antwoord: P.D. James met 'Death comes to Pemberley'
211. Wie publiceerde in 2000 een hoofdstedelijke 'grafische thriller'? Antwoord: Dat was Danny Schoen met 'De postzegelman'
212. Welke ex-Jezuïet debuteerde op zijn 84ste met een misdaadroman over een dove jongeling in een kloostergemeenschap? Antwoord: Bernhard T. Tervoort met 'Teken van leven'
213. Welke verloren gewaande thriller van C.S. Forester uit 1935 ligt vanaf november toch in de winkels? Antwoord: 'The Pursued'
214. Welke thrillerauteur draagt een ooglap en treedt als advocaat uitsluitend op voor kinderen en jongeren? Antwoord: Andrew Vachss
215. Noem auteur en titel van thriller over filmscenario waarin stripteasedanseres omkomt tijdens 'n brand in nachtclub. Antwoord: Bert van der Veer met 'Het script'
216. Wiens thrillerdebuut, over moord op een Poolse seizoensarbeider, staat op het punt verfilmd te worden? Antwoord: 'Het lied van de lijster' van Gerard Nanne
217. Naar welke misdaadroman verwijst deze foto? Noem auteur en titel. Antwoord: 'Een rat in de val' van De Waal & Baantjer
218. Welke Nederlandse auteur, die enkele uren voor zijn bruiloft overleed, schreef enkele detectives rond een bestaande burgerinformant? Antwoord: Leon Zoeteman
219. Welke thrillerauteur zou wel eens een mol kunnen blijken te zijn? Antwoord: Marion Pauw, zij is een van de deelnemers aan Wie is de Mol 2012
220. Wiens boek verschijnt dinsdag 25 oktober wereldwijd en wat is de titel? Dat is 'Het proces' van John Grisham
221. Welke Britse auteur woont in Kent, werkt als informatieanalist voor de politie en won Rising Star Award met debuut? Antwoord: Elisabeth Haynes
222. Welke auteur, met dezelfde achternaam als bekende advocaat, schreef thrillers met als hoofdpersoon privédetective Flip? Antwoord: Bert Hiddema
223. Welke Duitse thrillerauteur liet aanvankelijk haar boeken door het vleesbedrijf van haar man distribueren? Antwoord: Nele Neuhaus
224. Welke modeketen borduurt voort op het werk van welke thrillerauteur uit eigen land? Antwoord: Het Zweedse modebedrijf H&M brengt een Lisbeth Salander-collectie gebaseerd op de thrillers van Stieg Larsson
225. Welk oud-Gouden Stropjurylid schreef onder diverse pseudoniemen detectives als 'Het wachtwoord is: Moord'? Antwoord: Cor Docter
226. Naar welke Nederlandse thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'Botsing' van Ingrid Oonincx
227. Welke auteur situeert nieuwe serie thrillers in een fictief plaatsje vernoemd naar ongebruikt metrostation nabij Stockholm? Antwoord: Hakan Nesser
228. Wie schreef welke thriller over kunstenaar die levende modellen in elastisch gipsverband wikkelt, totdat het misgaat? Antwoord: A.F.Th. van der Heijden met 'Doodverf'
229. Hoeveel thrillerauteurs op de shortlist van de Diamanten Kogel 2011 schrijven onder pseudoniem en wie zijn het. Antwoord: Twee. Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) en Nellie Mandel (pseudoniem van Guido Eekhaut)
230. De op 2 november overleden Rijk de Gooyer speelde in een film een geveltoerist. Op wiens boek is de film gebaseerd? Antwoord: 'De inbreker' van August Defresne
231. Noem de overeenkomst tussen zanger Marco Borsato en schrijver Stan Lauryssens. Antwoord: 'Dromen zijn bedrog', titel van zowel een lied als van een thriller.
232. Naar welke thriller verwijst deze foto? Noem naam en titel. Antwoord: 'De bruid in de sneeuw' van Jan Seghers
233. Binnenkort verschijnt er een thriller van een ex-kunstsmokkelaar over relatie tussen Hitler en oud-VS-president. Noem naam + titel. Antwoord: Michel van Rijn met 'Cuba libre'
234. Welke Amerikaanse auteur (1947) werkte als hovenier en is volgens Daily Telegraph 1 van de 50 misdaadauteurs die je ooit moet lezen? Antwoord: John Lawton
235. Welke Canadese thrillerauteur (1945) acteerde ooit in een aflevering van Gunsmoke en is populairder buiten dan in haar eigen land? Antwoord: Joy Fielding
236. Welke Russische filmcriticus, met dezelfde naam als atleet en acteur in eigen land, schreef een thriller over een psychopaat in Moskou? Antwoord: Sergey Kuznetsov
237. Naar welke Nederlandse thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'Tegenliggers' van René Appel
238. Welke twee Nederlandse thrillerschrijfsters staan op deze foto? Antwoord: Marion Pauw (l) en Daniëlle Hermans
239. Noem auteur en titel van horrorklassieker ('71), die 17 weken nr 1 stond op de New York Times-bestsellerlijst. Verfilming kreeg tien Oscarnominaties. Antwoord: William Peter Blatty met 'The Exorcist'
240. Welke Nederlandse auteur schreef thrillers rond geheim agent (met zelfde achternaam als VS-stad) en boeken over Ierland en jazz? Antwoord: Martin Koomen. Geheim agent heet Robert Portland
241. Welke thrillerauteur uit Bangor voert via zijn radiostations actie om zijn kou lijdende plaatsgenoten van olie te voorzien? Antwoord: Stephen King
242. Naar welke thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'De Chinees' van Henning Mankell
243. Welke auteur, geboren in Helmond (1960), runde een eigen sportschool en debuteerde in 2002 met thriller over De Peel? Antwoord: Sandra Berg
244. Welke Zweedse auteur (1972), opgegroeid in Värmland, werkzaam als journaliste, schrijft in debuut over zestienjarige Hedda Losjö? Antwoord: Ninni Schulman
245. Wat is de échte naam van de auteur die in zijn debuut Assassin of Secrets leentjebuur speelde bij Ian Fleming en Ludlum? Antwoord: Quentin Rowan
246. Welke Nederlandse uitgever claimt de 'eerste literaire thriller' te hebben uitgebracht. Welk boek (en van wie was dat)? Antwoord: Dat was uitgeverij Anthos met 'Het geheugenspel' van Nicci French
247. Wie schreef welke thriller over een spookschrijver die de memoires van een Britse oud-premier moet optekenen? Antwoord: Robert Harris met 'Geest'
248. Welke auteur, familie van een wereldberoemde schrijfster, groeide op in naaimachinestad en kwam na depressie met eerste thriller? Antwoord: Karin Alvtegen
249. De burgemeester van welke gemeente jaagt Pieter Aspe in zijn laatste thriller 'Solo' over de kling? Antwoord: Linkebeek
250. Stropwinnaar schrijft in een te verschijnen thriller over een vader die merkt hoe zijn zoon een gestoorde persoonlijkheid wordt. Noem naam en titel. Antwoord: Bram Dehouck met 'Hellekind'
251. Naar welke Nederlandse thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'Time-out' van Judith Visser
252. Wie regisseert de verfilming van 'Headhunters' van Jo Nesbø? Antwoord: Morten Tyldum
253. Wie studeerde ideeëngeschiedenis, debuteerde in 1981 met een jeugdroman en schrijft thrillers over inspecteur te Visby. Antwoord: Håkan Östlund
254. Welke voormalig tv-recensent van Entertainment Weekly won met haar debuut over seriemoordenaar twee Dagger Awards? Antwoord: Gillian Flynn
255. Welke thrillerauteur opende op donderdag 2 juni 2011 met een daverende gongslag de Amsterdamse beurs? Antwoord: Willem Asman
256. Welke auteur (1947) is 'cipier' bij de Tower of London en mede-eigenaar van honkbalclub in zijn geboorteplaats Baltimore? Antwoord: Tom Clancy
257. Van welke thriller is deze verknipte cover afkomstig? Antwoord: Een zomer zonder slaap' van Bram Dehouck
258. Welke misdaadauteur schreef boeken met commissaris Albert Aremberg die zich veelal in één stad afspeelden? Welke stad? Antwoord: Pim Hofdorp, Den Haag en omgeving
259. Bestuursadviseur publiceerde roman over groepstherapie in Friesland, daarna volgden twee thrillers. Om wie gaat het? Antwoord: Carla de Jong
260. De mannelijke helft van een schrijversduo komt in 2012 met thriller over ene Danny. Auteur woont met gezin in Brighton. Wie is het? Antwoord: Emlyn Rees
261. Wat is de echte naam van de auteur van twee thrillers waarin de rechercheurs met de achternamen Roos en Jamin voorkomen? Antwoord: Rob van Olm, alias Spijker
262. Wie schreef welke thriller gebaseerd op de laatste dagen van de Russisch-Poolse jodin Rosa Luxemburg? Antwoord: Jonathan Rabb met 'Rosa'
263. Wat is de echte naam van de auteur (Japan, 1951), die eerder romans en mangaverhalen schreef en met 'Out' internationaal doorbrak? Antwoord: Mariko Hashioka (schrijversnaam: Natsuo Kirino)
264. Hoe heette de journalist, vriend van Havank, die in het dorp Jelsum woonde en begin jaren 60 twee detectives schreef? Antwoord: Dekema, pseudoniem van Gerard van Wageningen
265. Welke naam ontbreekt in het rijtje 'Cleopatra', 'Isabelle', 'Tiffany', 'Ingrid', 'Caroline', 'Rosa', 'Rebecca', 'Esperanza', 'Amanda' en 'Lydia'? Antwoord: 'Charlotte', ook een titel in de thrillerreeks van Felix Thijssen
266. Wie gaan er schuil achter de auteur van een NL-thriller over een dj die dood wordt gevonden bij een studentenflat? Natasha Gerson en Wilja Jurg schreven als Esther Lohman de thriller 'De meidenmoorden'
267. In welke thriller en van wie komen deze karakters voor: Marco da Cola, Jack Prescott, John Wallis en Anthony Wood? Antwoord: 'Het goud van de waarheid' ('An instance for the fingerpost') van Iain Pears
268. Welke VS-auteur, met zelfde naam als cricketer, houdt van rotsklimmen, schreef een Ludlum-boek en thrillers over FBI'er Mark Beamon? Antwoord: Kyle Mills
269. Welke Nederlandse misdaadauteur begon o.a. als 'nieuwsgier', moest voor bommen duiken in Biafra en woont nu in een na grootste stad in Andalusië? Antwoord: Aad van den Heuvel
270. Welke ietwat te lange titel hadden Toes & Hoeps aanvankelijk bedacht voor hun in april 2012 te verschijnen thriller? Antwoord: 'Het verraad van de verbeelding' (wordt 'Hoogste bod')
271. Tomas Ross schrijft in nog te verschijnen thriller over Khadaffi, Mabel, Sirte en een helikopter. Wat is de titel? Antwoord: 'Onze vrouw in Tripoli'
272. De heldin in een reeks thrillers werd geboren in mei 1950. Ze werkte aanvankelijk als detective voor verzekeraar en jogt graag. Wie? Antwoord: Kinsey Millhone, een creatie van schrijfster Sue Grafton
273. Welke misdaadauteur, winnaar van de Vuoden johtolanka-palkinto, stopte begin december 2011 definitief met schrijven? Antwoord: De Finse schrijver Matti Yrjänä Joensu, hij overleed op 4 december
274. Welke misdaadauteur (1959) is licentiaat Bestuurswetenschappen, actief in het vastgoed en debuteerde 11 jaar geleden? Antwoord: Peter-Paul Dirickx
275. In welke onlangs verschenen thriller (en van wie) ontploft er een bom in een Amsterdamse tram? Antwoord: 'Stervende adem' van Leighton Gage

Geen opmerkingen: