06 maart 2011

Gianrico Carofiglio - De volmaaktheid van het tijdelijke (2011)


Flinterdun plot, matte indruk

(Door Guido Huisintveld)

Ha, eindelijk! Weer een nieuwe van Gianrico Carofiglio! En voor de vierde keer speelt ook advocaat Guido Guerrieri weer de hoofdrol. Na respectievelijk 'De onbewuste getuige', 'Met gesloten ogen' en 'Gerede twijfel' zijn de verwachtingen hooggespannen. Misschien wel een beetje té…

Een half jaar geleden is een jonge vrouw plots verdwenen. Het daaropvolgende onderzoek heeft tot niets geleid. Advocaat Guido Guerrieri wordt benaderd om naar vergeten aanknopingspunten in het dikke dossier te zoeken voordat de zaak definitief door het OM wordt geseponeerd. Enigszins ongemakkelijk trekt Guido de inspecteursjas aan. Middels een paar korte interviews met een paar vriendinnen van de vermiste komt er tot dan toe verborgen gebleven informatie naar boven drijven.

Is er niet meer te vertellen? Nou, nee. De plot is flinterdun, dus inhoudelijk gezien is het beter om niet meer prijs te geven. Ten opzichte van de vorige drie prachtige boeken met advocaat Guido Guerrieri ontbeert dit vierde deel de welbekende melancholische ondertoon. Van enige spanning is eigenlijk geen sprake en ook de scherpe (komische) randjes zijn afgevijld. 'De volmaaktheid van het tijdelijke' maakt door dit alles een matte indruk.

De megapopulaire Italiaanse auteur beheerst daarentegen nog steeds het juiste idioom om de ogen op de pagina gefixeerd te houden en de vingers gretig de pagina’s te doen omslaan. Dat dan weer wel. Kortom: een ruime voldoende, maar deze keer geen plakplaatje van de juffrouw.

Gianrico Carofiglio - De volmaaktheid van het tijdelijke. Vertaling: Rob Gerritsen. Uitgeverij Prometheus, 304 pag.

Geen opmerkingen: