22 maart 2011

Wordt verwacht 232 (nieuws, 2011)

EEN LARSSONESQUE HOOFDPERSOON

Je hebt als schrijver eeuwigheidswaarde verdiend als door jou verzonnen woorden een eigen leven gaan leiden. Neem bijvoorbeeld 'de aaibaarheidsfactor' van Rudy Kousbroek, 'Als u begrijpt wat ik bedoel' van Toonder, 'Denkend aan Holland...' (Marsman), of 'nurks' (misantropisch type uit 'Camera Obscura' van Hildebrand).

Nog hoger op de ladder sta je natuurlijk als van jouw schrijversnaam een bijvoeglijk naamwoord wordt gemaakt. Had Franz Kafka ooit kunnen bevroeden dat zijn oeuvre zou leiden tot de woorden 'kafkaiaans' en 'kafkaësk'?

De Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson valt nu ook deze eer te beurt. Het is niet zijn eigen Nederlandse uitgeverij Signatuur die het bijvoeglijk naamwoord 'Larssonesque' heeft verzonnen, maar concurrent Luitingh. Deze ziet in de debuutthriller 'Sanctus' van de Brit Simon Toyne een 'Larssonesque, krachtige vrouwelijke hoofdpersoon' opduiken. Wat er mee wordt bedoeld, maakt Luitingh niet echt duidelijk, maar we gaan er maar van uit dat het een heldin betreft die alle goede en slechte trekjes van hacker Lisbeth Salander in zich heeft.

'Sanctus' is het eerste deel van een trilogie en verschijnt in augustus 2011. Luitingh verliest zich in superlatieven en gejubel bij het aanprijzen van deze thriller. Het boek heeft namelijk 'de cliffhangers van een Dan Brown', 'de snelle actie van een Lee Child' en 'de authenticiteit van een Harlan Coben. En dan natuurlijk die 'Larssonesque' heldin.

Het verhaal dan maar. Een oudtestamentische tak van het christendom, zetelend in een eeuwenoude citadel in het huidige Turkije, bewaakt sinds mensenheugenis een groot geheim dat het wonder van al het leven op aarde zou kunnen verklaren. Onthulling van het geheim zou de hele wereld op zijn kop kunnen zetten - en de macht van deze groep, de orde der Sancti, teniet kunnen doen.

Verschillende religieuze groeperingen schuwen geen enkel middel om te voorkomen óf juist te bespoedigen dat de oplossing van het raadsel bekend wordt. De politie, de geheime dienst, het leger - tot op het hoogste niveau zitten infiltranten. Niets is meer veilig, niets is meer zeker. Uiteindelijk is er maar één jonge vrouw die het lot van de mensheid kan bepalen.

Simon Toyne studeerde Engels en Drama aan het Goldsmiths College in Londen. Hij werkte bijna twintig jaar voor de televisie voordat hij aan Sanctus begon. Zijn boek is inmiddels aan dertig landen verkocht. ,,De filmrechten'', schrijft Toyne op zijn website, ,,zijn echter nog steeds te koop.''

Andere nieuwe titels:

Mo Hayder - 'Rot' (september 2011). Het leven van Sally staat plots op zijn kop: een echtscheiding, geen geld, geen werkervaring, maar wel een puberdochter die ze moet onderhouden. Als dochterlief in de problemen komt heeft ze geld nodig. Ze ziet nog maar één manier om te overleven en raakt verzeild in de wereld van pornografie en drugs.
Preston & Child - 'Weerwraak' (september 2011). FBI-agent Pendergast en zijn zwager Judson Esterhazy zijn op jacht in de ruige Schotse hooglanden als het tot een gewelddadige botsing tussen hen komt. Tijdens die ruzie komt Pendergast tot zijn verbijsterig te weten dat zijn vrouw Helen helemaal niet bij een jachtincident is omgekomen maar nog leeft!
Olen Steinhauer - 'Nooduitgang' (juni 2011). Terwijl spion Milo smacht naar een normaal leven, samen met zijn gezin, voelen zijn vrouw en dochter zich juist steeds meer van hem vervreemd. Hij is als spion getraind om te zwijgen, maar ziet zich geconfronteerd met een thuisfront dat nu eindelijk een een gewoon gesprek wil. Milo bevindt zich in een gevaarlijke positie.
Elizabeth Corley - 'Requiem voor een zangeres' (september 2011). Een moeder verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden, een populaire lerares wordt bruut vermoord. Inspecteur Andrew Fenwick ontdekt een verband: de twee waren vriendinnen en gek op opera.
Philip Carter - 'Het elixer' (september 2011). De cryptische laatste woorden van een dakloze vrouw in San Francisco ontsluiten een lang bewaard geheim. Een stel meedogenloze moordenaars wordt erop uitgestuurd om de laatste beschermers van een geheimzinnig elixer te vermoorden.
John Connolly - 'Stille handel' (juni 2011). In de uitgestrekte bossen op de grnes van Canada en de VS worden drugs, geld, wapens en mensen gesmokkeld. Een groepje soldaten bedenkt iets anders en smokkelt waardevolle museumstukken, gestolen in Irak. Maar dan overlijden de soldaten één voor één.
Jack Lance - 'Zone' (september 2011). Vlucht 582 stijgt op van LAX Airport in Los Angeles met bestemming Sydney. Dan vallen in de cockpit plotseling alle communicatie- en navigatiesystemen uit. En dat is nog maar het eerste van de onverklaarbare verschijnselen die reizigers en bemanning treffen.
Lee Child - titel nog onbekend (september 2011). Nieuw avontuur van held Jack Reacher.

Geen opmerkingen: