02 maart 2011

Gesignaleerd (6)

(vers van het mes)

T. JEFFERSON PARKER - BLOEDGELD

Bij uitgeverij A.W. Bruna is 'Bloedgeld' van T. Jefferson Parker verschenen. Volgens de uitgever kan de lezer een 'harde' misdaadthriller over drugshandel en politiecorruptie verwachten.

Het verhaal is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. In de voorsteden van Los Angeles vecht de politie een verbeten strijd met de bendes die er met harde hand regeren. Op een avond wordt tijdens een standaardpatrouille de ervaren en geliefde politieman Terry Laws, van dichtbij doodgeschoten. Zijn jonge partner Charlie Hood, die vrijwel naast hem stond, wordt ongemoeid gelaten.

Direct na de moord wordt Hood benaderd door de afdeling Interne Zaken, die onderzoek doet naar illegaal gedrag van politiemedewerkers. Laws had een goede reputatie en was populair bij zijn collega's, maar er zijn een paar zaken die vragen oproepen. Zo woonde Laws met zijn nieuwe vrouw in een bijzonder duur huis, dat hij van zijn politiesalaris nooit kon betalen. En waarom werd Laws vermoord, maar zijn partner niet?

T. Jefferson Parker won in 2002 voor het eerst de Edgar Award met 'Silent Joe'. In 2005 herhaalde hij deze prestatie met 'California Girl'. Kort geleden won Parker de Edgar Award voor de derde keer, ditmaal voor zijn korte verhaal 'Skinhead Central'. 'Bloedgeld' stond op de shortlist van de 2009 Strand Critics Awards. Parker staat bekend om het grondige onderzoek dat hij doet voor zijn boeken. Hij woont in Zuid-Californië, het gebied waar zijn thrillers zich afspelen.

T. Jefferson Parker - Bloedgeld. Uitgeverij A.W. Bruna, 288 pag., ISBN 978 90 229 9646 1, € 15,00 (tot 1 juni, daarna € 17,95)

Geen opmerkingen: