30 maart 2011

De laatste elf (nieuws, 2011)

VAN ANDRIESSE TOT VIS

Zo'n honderd schrijvers van Nederlandstalige misdaadromans zijn vandaag - al naar gelang hun hooggespannen verwachtingen - een beetje, behoorlijk dan wel diep teleurgesteld door de jury van de Gouden Strop 2011. Hun thriller staat namelijk niet op de longlist, de lijst met elf spannende boeken die nog voor de literaire onderscheiding in de race zijn.

De lijst bestaat uit:

Gauke Andriesse - De handen van Kalman Teller (Uitgeverij Atlas)
Peter Buwalda - Bonita Avenue (De Bezige Bij)
Lieneke Dijkzeul - Verloren zoon (Anthos)
Jessica Durlacher - De held (De Bezige Bij)
Lupko Ellen - Herenboer (Passage)
Tess Franke - Maskerade (Anthos)
Linda Jansma - Caleidoscoop (Verbum Crime)
Kisling/Verhuyck - De duim van Alva (De Arbeiderspers)
Siska Mulder - Na Delphine (Boekerij)
Felix Thijssen - Lydia (Sijthoff)
Jacob Vis - De imker (Ellesy Crime)

Er waren in totaal 111 boeken ingezonden. Uit het overgebleven elftal zal de jury, onder voorzitterschap van actrice Inge Ipenburg, een shortlist van vier of vijf titels samenstellen. Deze genomineerden worden op 19 april bekendgemaakt.

Een vluchtige analyse van de lijst leert dat werk van zowel Gauke Andriesse, Lieneke Dijkzeul, Felix Thijssen als Jacob Vis eerder op een long- of shortlist voor de Gouden Strop voorkwam. En dat het duo Kisling/Verhuyck een nominatie ontving voor de Diamanten Kogel, de Vlaamse evenknie van de Gouden Strop.

Verder ontving Jessica Durlacher vorige maand voor 'De held' de Opzij Literatuur Prijs en werd Buwalda's 'Bonita Avenue' genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Tess Franke, zo werd onlangs bekend, is het pseudoniem van literatuurwetenschapper en thrillerrecensent Gert Jan de Vries.

De Gouden Strop wordt op 31 mei uitgereikt. De winnaar ontvangt een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel.

2 opmerkingen:

Daan zei

Yes! Nu hopen dat Vis op de shortlist komt! Hoewel ik het Thijssen ook erg gun...

Eric Diepvens zei

Voor de volledigheid: De duim van Alva was ook nog genomineerd voor die andere Vlaamse onderscheiding: de Hercule Poirotprijs.
Als ze een nominatie in de wacht kunnen slepen voor de Gouden Strop, zijn Kisling en Verhuyck - wellicht de eerste auteurs die met dezelfde titel een nominatie van alle Nederlandstalige thrillerprijzen in de wacht slepen. Afwachten en duimen (aheum) maar want het is echt wel een goed en origineel verhaal.