08 maart 2011

Peter Buwalda - Bonita Avenue (2010)


Zedenschets en familiekroniek

(Door Guido Huisintveld)


Wat een schitterende roman heeft Peter Buwalda geschreven. Zijn debuut, want eerder was hij vooral werkzaam als journalist, redacteur en essayist. Bonita Avenue is tegelijkertijd een zedenschets en een familiekroniek. Klinkt als moralistisch gezeik? Integendeel! Tot en met de laatste bladzijde zult u aan dit boek gekluisterd zitten.

Siem Sigerius is een wiskundig intellectueel en werkzaam aan de universiteit. Zijn stiefdochter Joni en haar vriend Aaron verdienen bakken met geld op internet, maar de site zelf kan het daglicht nog niet zo goed verdragen.

Hiermee hebben we de drie belangrijkste personages te pakken en tevens de drie vertelperspectieven. Dit laatste geeft het verhaal een bijzondere dimensie en extra gelaagdheid.

De roman wordt als een puzzel gaandeweg in elkaar gelegd. Eerst een stukje linksboven in de hoek, dan in het midden, vervolgens worden er rechts twee stukjes in elkaar gepast, et cetera. Peter Buwalda springt in de tijd van de hak op de tak, maar volledig ten dienste van de gehele puzzel. Nergens verwarrend, afleidend of storend, maar altijd doeltreffend, boeiend en adembenemend beschreven.

De vuurwerkramp in Enschede kan als metafoor gezien worden voor de explosieve relatieverhoudingen binnen de familie. Ieder heeft zijn of haar geheimen die langzaam naar de oppervlakte borrelen. Zo heeft bijvoorbeeld Siem Sigerius een tamelijk criminele zoon uit een vorig huwelijk. Het is ook niet bij iedereen duidelijk met welke activiteiten Joni op latere leeftijd een florerend bedrijf in Los Angeles heeft opgezet. En hoe is Aaron zo aan lager wal geraakt?

Zoals zo vaak: meer van de plot prijsgeven is de boel verpesten, dus basta.
'Bonita Avenue' is een boek dat iedereen moet lezen, klaar. Niet in de laatste plaats vanwege het magnifieke schrijverstalent van Peter Buwalda. Avontuurlijk, hartverscheurend, humoristisch… vul alle adjectieven maar in, het boek heeft het in zich. LEZEN!!!

Peter Buwalda - Bonita Avenue. Uitgeverij De Bezige Bij, 560 pag. (Genomineerd voor Gouden Strop 2011)

Geen opmerkingen: