09 maart 2011

Lars Kepler - Contract (2011)


Dwarse speurder is een aanwinst


(Door Maarten Moll)

Contract is de tweede politieroman (al staat thriller op de omslag) van Lars Kepler. Achter de naam Lars Kepler gaat het Zweedse echtpaar Alexandra Coelho Ahndoil en Alexander Ahndoril schuil. Hun debuut, Hypnose, was wat onevenwichtig. Er werd te veel stilgestaan bij de belevenissen van een, weliswaar, belangrijk personage, maar de werkelijke hoofdfiguur bleef onnodig lang in de schaduw staan.

Dat is in Contract anders. De Stockholmse politie-inspecteur Joona Linna (van Finse komaf) krijgt de speelruimte die hij verdient. Linna is dwars, wil graag gelijk hebben, strubbelt met de liefde, en verontachtzaamt zijn gezondheid. Niets nieuws in een Scandinavische policier. Maar Linna is een aanwinst.

In de Stockholmse archipel wordt een zeiljacht gevonden met een dode, jonge vrouw aan boord. In een huis pleegt de hoge ambtenaar die beslist over de Zweedse export van wapens zelfmoord. Joona Linna denkt een verband te kunnen leggen tussen die twee zaken.

Er is al gezegd dat Linna wel eens de nieuwe Wallander (Kurt Wallander uit de politieromans van Henning Mankell) kan worden. Die vergelijking, ook al lijken ze misschien wel op elkaar, gaat toch mank. Waar Wallander relatief kleine misdaden probeerde op te lossen, krijgt Linna te maken met grote zaken. Kepler bevolkt zijn boeken bovendien met personages met de vreemdste verledens, en zoekt het in internationale complotten, een groot verschil met de realistische romans van Mankell.

Die grote greep zorgt wel voor de nodige spanning. Kepler weet heel vernuftig, door korte hoofdstukken en perspectiefwisselingen, de lezer aan zich te binden. Contract is een pageturner. De originele titel van dit boek luidt: Paganinikontraktet. Het Paganinicontract. Dat is wellicht een titel die te veel aan De Da Vinci Code doet denken. Maar goed. Violen spelen een grote rol in deze roman. Evenals een Paganinicontract. Een contract dat niet kan worden verbroken, zelfs niet door de dood.

Lars Kepler - Contract. Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten. Uitgeverij Cargo, 464 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: