31 maart 2011

Galg & Rad (nieuws, 2011)

BEURT OVERSLAAN BIJ WILLEM ASMAN

Boekwinkels en bibliotheken werden onlangs verblijd met een bordspel. Afzender was de Stichting CPNB die hiermee de aandacht wilde vestigen op Juni - Maand van het Spannende Boek. En met het spel hoopt de nationale boekpromotor dat boekwinkel en bieb ruimhartig zullen inspelen op het thema van de actiemaand, 'Galg & Rad, Misdaadverhalen door de eeuwen heen', oftewel de historische thriller, die het de laatste jaren volgens de CPNB zo goed doet.

Het spel heeft iets weg van het Oud-Hollandsche Ganzenbord: deelnemers moeten hun pion met behulp van dobbelsteen en een beetje hulp van Vrouwe Fortuna zo snel mogelijk over het bord naar vakje 45 zien te verplaatsen. In de vakjes geen afbeeldingen van ganzen in allerlei onmogelijke standen, maar covers van al dan niet historische thrillers.

Deelnemers doorlopen tijdens het spel diverse tijdperken: de Romeinse tijd, de middeleeuwen, Gouden Eeuw, Franse Tijd, Fin de siècle, WOI, Interbellum, WOII en het tijdperk van de Wederopbouw. Soms moet je wachten tot je gepasseerd bent door een tegenstander (bij vakje 26, 'De Acht' van Katherine Neville). Bij Willem Asman lees je: Het is oorlog, wacht tot u wordt bevrijd, sla 1 beurt over. Bij Mario Puzo's 'Het Laatste Graf' moet je terug naar start. Bij 'Verlos ons van het kwaad' (Romain Sardou): U bent op de goede weg, ga hetzelfde aantal vooruit. Bij Parris' 'Ketterij': U wordt beschuldigd van ketterij, sla 1 beurt over.

Spelers belanden tijdens het spel op minuscule omslagen van veel buitenlandse auteurs (Eco, Follett, Brown, Puzo, Kerr, Harris, Mosse), maar ook een aantal Nederlandstaligen, zoals Mieke de Loof ('Wrede Schoonheid'), Mariëtte Ciggaar ('Zilte Deerne'), Willem Asman ('Brittannica'), Heuvel en De Waal ('Moord in Tuschinski'), Martin Koomen ('Trein uit Warschau'), 'King Kong' van Tomas Ross, Gauke Andriesse ('De handen van Kalman Teller'), Simone van der Vlugt ('Het laatste offer'), Renée Vink ('De dood van Dantes keizer'), Ashe Stil ('De stad in het IJs'), Helène Nolthenius ('Moord in Toscane', een oudje), Wouter van Mastricht ('Spaans Vuur'), Daniëlle Hermans ('Het Tulpenvirus').

De tekst in het midden van het speelveld is een ode aan de historische thriller en informatie over het schrijversechtpaar Monaldi & Sorti, dat het geschenkboekje 'Versluiering' voor de Maand van het Spannende Boek heeft geschreven. Daarnaast wordt gewag gemaakt van de bundel die 25 Nederlandse misdaadauteurs schrijven over forensische opsporingstechnieken, getiteld 'Stille getuigen'. Op 19 april wordt meer gedetailleerde informatie bekendgemaakt over deze bundel, waarover De Spanningsblog al eerder berichtte.

Geen opmerkingen: