29 maart 2011

Wordt verwacht 234 (nieuws, 2011)

HET MYSTERIE VAN DE OVERLEDEN BABY

Bij uitgeverij Artemis, die onlangs een alternatieve, vrouwelijke literaire pikorde publiceerde, verschijnt deze zomer een tweetal spannende romans. Het boek 'Doorwaakte nachten' van de Britse academica Sarah Moss, dat in juli 2011 in de winkel moet liggen, is er een van.

Historica Anna Bennett moet nodig werken aan haar proefschrift over de opvoeding van kinderen door de eeuwen heen. Ze heeft echter ook een peuter die nog geen nacht doorslaapt, een veeleisende zevenjarige zoon én ze is getrouwd met een bioloog die hen heeft meegenomen naar het afgelegen Schotse eiland Colsay om daar papegaaiduikers te tellen.

Dan ontdekt Anna tijdens het tuinieren het skelet van een baby in de tuin van hun huis en op zolder vindt ze een stapel brieven die rond 1870 zijn geschreven door May, een jonge vroedvrouw die naar het eiland is gestuurd om de grote babysterfte tegen te gaan. Ze raakt meer en meer geobsedeerd door deze ontdekkingen en vraagt zich zelfs af of haar schoonfamilie meer weet over de overleden baby. Ondanks de tegenwerking is Anna vasstbesloten het mysterie van de overleden baby te ontrafelen.

Sarah Moss studeerde aan Oxford University en is nu docente literatuur aan de universiteit van Exeter. In de afgelopen twee jaar doceerde ze creatief schrijven en negentiende-eeuwse literatuur aan de universiteit van IJsland. 'Doorwaakte nachten' is na 'Koude aarde' haar tweede roman.

Andere nieuwe titels:

Rachel Klein - 'Nachtvlinder' (juli 2011). Op een exclusieve kostschool schrijft een 16-jarige meisje al haar intieme gedachten op in een dagboek. Ze is geobsedeerd door haar kamergenote Lucy Blake, maar deze sluit vriendschap met een nieuwe klasgenote Ernessa, een gesloten meisje met een buitengewoon blanke huid en een indringende blik. Al gauw doen allerlei geruchten over haar de ronde en er gebeuren vreemde ongelukken op school. Het eerste slachtoffer is de hond van een lerares...

Geen opmerkingen: