30 maart 2011

Van de shortlist (nieuws, 2011)

LE CARRÉ ZEGT 'NEE'

De Britse thrillerschrijver John le Carré heeft de organisatie van de Man Booker International Prize verzocht zijn naam van de shortlist te schrappen.

Le Carré, auteur van boeken als 'The spy who came in from the cold' en 'The constant gardener', werd met twaalf collega's genoemd als kanshebber op de literaire onderscheiding. Deze prijs wordt iedere twee jaar toegekend aan een auteur voor zijn of haar bijdrage aan de literatuur. De prijs staat los van de meer bekende Man Booker Prize for Fiction, waarmee jaarlijks een bepaald boek wordt bekroond.

De winnaar van de prijs, een geldbedrag van omgerekend meer dan 62.000 euro, wordt op 18 mei bekendgemaakt. Le Carré liet in een verklaring weten dat hij zich weliswaar gevleid voelde met een plek op de shortlist, maar dat hij nooit meedoet aan literaire competities. Andere genomineerden zijn Phillip Roth, Anne Tyler en David Malouf.

In een reactie zegt juryvoorzitter Rick Gekoski dat de naam van Le Carré op de lijst zal blijven staan. ,,We zijn wel teleurgesteld dat hij wil dat we zijn werk niet in onze overwegingen meenemen, want we zijn enorme bewonderaars van zijn oeuvre.''

(Bron: Man Booker International Prize)

Geen opmerkingen: