24 maart 2011

Katja Schoondergang - Bewezen diensten (2011)


Het lijk in de duinen


(Door Peter Kuijt)

Copywriter Katja Schoondergang (1961) publiceerde zes jaar geleden haar eerste roman Het grote feest, die zich afspeelt in Jemen tussen moslimfundamentalisten. Voor haar eerste thriller, Bewezen diensten, zocht ze het veel dichter bij huis, haar geboorteplaats Velsen (en omstreken).

De basis voor de thriller werd haar op een presenteerblaadje aangereikt. De vader van een vriendin was kok op de hotelboot Casa Marina, waar Spaanse en Italiaanse gastarbeiders van de Hoogovens in de jaren zestig en zeventig verbleven en vertelde over hun handel en wandel. Schoondergangs broer was betrokken bij een actiecomité dat streed tegen de aanleg van een immense voorhaven bij IJmuiden en haar vader was een journalist, op wie zij de stadsverslaggever Onno Braks uit de thriller baseerde.

Die Braks ontdekt dat er in de duinen het skelet is gevonden van een grote man met een kogelgat in zijn hoofd. De stoffelijke resten moeten er al zo'n dertig jaar liggen. Braks' speurtocht naar de identiteit van de vermoorde man voert hem terug naar de tijd waarin ene Joop den Uyl grootse havenplannen had. De tijd ook waarin Italiaanse gastarbeiders na gedane arbeid de stad in gingen en de Hollandse meisjes het hoofd op hol brachten oftewel een poging deden om hun 'sigaar' in een 'melkpannetje' te dopen. Het waren ook de glorieuze jaren van Inter Heemskerk, een voetbalclub van gastarbeiders en woonwagenbewoners. En de tijd waarin een drugsbaron zijn imperium begon met een van de eerste coffeeshops van Amsterdam.

Bewezen diensten dat eerst als feuilleton Spaanse ruiters in de IJmuider Courant door het leven ging, is een fraaie, doordachte thriller met diepgang geworden. Veel van het feuilleton heeft het boek niet gehaald, stelt de schrijfster. Wat rest is een aantal verhaallijnen dat Schoondergang tot een geloofwaardig geheel heeft geweven. Haar enigszins afstandelijke stijl verschilt van die soms emotioneel overdreven verteltrant die veel andere literaire thrillers eigen is. Soms staat ze zichzelf een droogkomische terzijde toe, zoals 'Stofzuigen is als winden laten: alleen als je het zelf doet heb je er geen last van'. Bewezen diensten smaakt naar meer thrillers van Schoondergangs hand.

Katja Schoondergang - Bewezen diensten. Uitgeverij Q, 285 pag.

Geen opmerkingen: