31 maart 2011

Wordt verwacht 235 (nieuws, 2011)

'CRIME' VAN 'TRAINSPOTTING'-SCHRIJVER

De Schotse cultschrijver Irvine Welsh, die van 'Trainspotting', slaat opnieuw toe in het thrillergenre. Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt in juli 2011 de thriller 'Misdaad', als opvolger van 'Smeris' uit 1998. Een boek voor de lezers van Ian Rankin, Carl Hiaasen en Elvin Post, aldus de uitgeverij.

Na een burn-out gaat de Schotse rechercheur Ray Lennox met zijn vriendin Trudi naar Florida voor een korte vakantie. Zijn jeugd en idealen liggen achter hem, zijn toekomst is: trouwen, uitrusten en van de drugs afblijven.

In Miami doet Trudi niet veel anders dan dromen over hun bruiloft tot Lennox het meer dan zat is. Hij struint, steeds depressiever, de stripclubs van downtown Miami af. Als twee vrouwen hem seks en cocaïne aanbieden, hoeft hij geen moment na te denken. In hun appartement ontmoet hij een meisje van tien dat het slachtoffer dreigt te worden van een pedofielennetwerk. Lennox neemt haar mee naar een exclusieve marina aan de Golf van Mexico, maar komt er al snel achter dat de demonen die hem in Edinburgh bijna de kop kostten, hem ook hier weten te vinden.

Met zijn spectaculaire en controversiële debuutroman 'Trainspotting' (1993) brak Irvine Welsh (1958) alle verkooprecords in Engeland. De verfilming door Danny Boyle is inmiddels een klassieker. Na 'Trainspotting' volgden onder andere 'Acid House', 'Smeris' en 'Porno'.

Andere nieuwe titels:

Ferdinand von Schirach - 'Schuld' (september 2011). Nieuwe verhalen van de Duitse strafpleiter die in 2009 doorbrak met zijn debuut 'Misdaden'.
Leonard Rosen - 'Een en al chaos (september 2011). Debuut van Amerikaanse journalist. De wiskundige James Fenster wordt vermoord op de avond voordat hij op een bijeenkomst van de World Trade Organisation een voordracht moet houden. De plek van de aanslag is pikant: het Ambassade Hotel in Amsterdam, waar vele schrijvers hun interviewverplichtingen nakomen. Interpolagent Henri Poincaré heeft een lange lijst verdachten: de Peruaanse leider van de Organisatie voor Onderdrukte Volkeren, een groep militante christenen, een hedge-funddirecteur, Fensters ex-verloofde en een pas afgestudeerde wiskundestudent.

Geen opmerkingen: