24 augustus 2012

Don Winslow - Savages (2012)

Een weinig subtiele video(Door Hans Knegtmans)

'Fok jou', is het adagium van hoofdpersoon Chon, voormalig marinier in Afghanistan en veiligheidsmedewerker in Irak. Vandaag de dag heeft hij een bloeiende marihuanahandel in Californië, samen met zijn vriend Ben. Dat is een echt studiehoofd, maar met een praktische inslag. Van derdewereldactivisme naar het kweken en verkopen van de beste wiet, voor Ben is het een stap van niets.

Ook al dankzij hun vriendin O. (afkorting van Ophelia) is het stel volmaakt gelukkig. Tot Chon door het Mexicaanse Baja drugskartel een videootje van onthoofde lijken toegestuurd krijgt. De slachtoffers - kleine zelfstandige ondernemers - hoopten tegen beter weten in dat het syndicaat wel een oogje zou toeknijpen. De video suggereert weinig subtiel dat Chon en Ben hun handel maar beter kunnen voortzetten onder auspiciën van het kartel. Normaal moet je met dit soort intimidatie niet bij onze vrienden zijn, maar de ontvoering van O. verzwakt hun onderhandelingspositie.

Don Winslow is een veelzijdige auteur. Zijn niet-vertaalde 'The power of the dog' (2005) is een formidabele studie van de drugshandel in de VS en Mexico. Een jaar later schreef hij het lichtvoetiger 'De winter van Frankie Machine'. Een alom geliefde zakenman, surffanaat en vader wordt geconfronteerd met zijn verleden als huurmoordenaar.

'Savages' (2010) toont weer een andere Winslow. Een schrijver die vooral met overgave zijn vermeende hipheid over de lezers uitstort. Het verhaal laat zich lezen als een remake van de film 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'. Maar dan een met eigentijdse hoofdfiguren, die door de speedy schrijfstijl er niet sympathieker op zijn geworden.

Met de 'vertaalde' titel 'Savages' wilde de Nederlandse uitgever ongetwijfeld meeliften op het verwachte succes van de verfilming (door Oliver Stone), die in september zijn Nederlandse premiëre beleeft. De praktijk leert dat verfilming van dit soort misdaadkomedies zelden tot artistieke hoogstandjes leidt, en in Amerika loopt het bepaald geen storm. Lees het boek zolang het voorradig is. Die film komt wel op dvd.

Don Winslow - Savages. Vertaling: Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 256 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: