Moord en doodslag in historisch New York
(Door Monique Brandt)
De schrijver Caleb Carr was in één klap miljonair toen zijn thriller De Ontmaskering op de eerste plaats van de New York Times bestsellerlijst belandde. Zijn prachtige negentiende-eeuwse misdaadroman over de psycholoog Laszlo Kreizler die met zijn vrienden een seriemoordenaar weet op te sporen, is niet alleen ingenieus opgebouwd en spannend, maar geeft ook een boeiend beeld van het tijdperk waarin het vroegere New York overspoeld werd door immigranten.
Carrs tweede thriller De Witte Engel betekent een hernieuwde kennismaking met Kreizler, detective Sara Howard, de politiemannen Marcus en Lucius Isaacson, de reusachtige maar goedmoedige bediende Cyrus Montrose, journalist John Schuyler Moore en Kreizlers hulpje Stevie Haggart, die het verhaal uit de doeken doet. Dat verhaal begint met de ontvoering van een baby, een zaak die hen al spoedig op het spoor brengt van Libby Hatch, een seriemoordenares die het op baby's en jonge kinderen heeft gemunt.
Naspeuringen lijken er op te wijzen dat ze zelfs haar eigen kinderen om het leven heeft gebracht. Er is echter geen mens die het verhaal gelooft. Ook in het New York van begin twintigste eeuw was het moederschap immers al heilig; het idee dat een vrouw tot dit soort misdaden in staat is, is eenvoudigweg onverteerbaar voor gewone stervelingen. Maar hoe levensgevaarlijk hun tegenstander Libby Hatch en haar bende volgelingen is, dat beseffen zelfs Kreizler en zijn team niet voldoende. Het komt tot een felle jacht en zelfs tot een rechtszaak, maar de duivelse Hatch lijkt de dans immer te ontspringen. Hun oude vriend Theodore Roosevelt - inderdaad, dé Theodore Roosevelt - brengt echter uitkomst.
Caleb Carr schreef het boek na een lange periode van research in nog geen drie maanden. Des te verbazingwekkender is het dat De Witte Engel volumineus is uitgevallen. Daarbij wemelt het - nog meer dan in voorganger De Ontmaskering - van de kleurrijke personages en verrassende verhaallijnen. Toegegeven, het wordt daardoor wel eens wat druk en verwarrend voor de argeloze lezer die op een rustige namiddag eens lekker wil ontspannen.
Caleb Carr is een rasverteller die wel houdt van een goed zijpad. Toch kom je als lezer uiteindelijk altijd weer terecht op de hoofdweg die leidt door een opwindend universum, bevolkt door - ook toen al - cokesnuivers, gevaarlijke bendes, wonderlijke inboorlingen, kwaadaardige verleidsters en goedmoedige wetenschappers. Als de lezer de tijd neemt om zich in te leven in al die eigenaardige figuren, is een weergaloze leeservaring gegarandeerd.
Caleb Carr - De Witte Engel. Uitgeverij BZZTôH, 624 pag.
Deze recensie werd eerder gepubliceerd in maart 1998
Geen opmerkingen:
Een reactie posten