06 mei 2007

John Martel - De advocaat (1996)

Meester van de bijzin
(Door Peter Kuijt)

Hij is een van de tien beste strafpleiters van Amerika, van de meer dan honderd processen die hij voerde, verloor hij er maar vier. Ex-straaljagerpiloot John Martel is dus niet de eerste de beste van de straat geplukte advocaat. Maar dat maakt de Amerikaan nog geen auteur à la John Grisham, hoewel hij dat ongetwijfeld op het oog heeft met z'n thriller die de uiterst originele titel De advocaat draagt.

Opvallen doet Martel wel met z'n boek. Tenminste, als het gaat om taalgebruik. De advocaat betoont zich in De advocaat een meester in het creëren van ontelbare bijzinnen, er is geen tussenwerpsel zo snel of Martel gebruikt 'm wel en de beeldspraak lijkt wel door de auteur zelf uitgevonden. Het is op zeker moment allemaal te veel van het goede, dan zijn we 't spoor bijster. Als de pleidooien van Martel in de echte rechtszaal net zo oneindig zijn, is het verbazingwekkend dat hij zo hoog is opgeklommen in de strafpleiter-hitparade.

Door Martels taalkundige gegoochel zou je bijna uit het oog verliezen, dat De advocaat op zich een aardige intrige biedt. Seth Cameron is advocaat in een klein stadje in Californië, die door het inslikken van een krekel tijdens een proces alle aandacht op zich vestigt en uiteindelijk een baan versiert bij een gerenommeerd advocatenkantoor in San Francisco. Daar behartigt hij de zaak van Elena Barton, de verleidelijke weduwe van een straaljagerpiloot die omkwam toen de Stealth-bommenwerper die hij bestuurde neerstortte. Elena wil geld van de Stealth-fabrikant zien, omdat ze denkt dat er iets aan het ramptoestel mankeerde.

Camerons carrière bij de grote advocatenfirma is van korte duur: de oudste vennoot Treadwell ziet deze juridische straatvechter niet zitten en loost hem via slinkse wegen. Cameron belandt bij een armzalig advocatenkantoortje, waar hij opnieuw in aanraking komt de wellustige weduwe Barton. Cameron, die zich in dit deel van het boek inmiddels te buiten gaat aan overmatig drank- en medicijngebruik, buigt zich opnieuw over de weduwe én haar zaak. En dan verschijnen er allerlei duistere figuren op het toneel, die het niet zo op hebben met de advocaat. Is het niet door het alcoholgebruik dat Cameron voor zijn leven moet vrezen, dan wel door dit door hogerhand ingehuurde gespuis. Maar uiteindelijk leidt het tot een treffen in de rechtszaal waar Cameron tegenover aartsvijand Treadwell komt te staan. De volhardende lezer die tot zover is gevorderd, wacht dan een aardig steekspel met een bevredigende, naar Grisham smakende, ontknoping.

John Martel - De advocaat, uitgeverij Toren boeken, 397 pag.

Geen opmerkingen: