01 april 2011

David Peace - 1974 (2011)


Eén grote trip

(Door Guido Huisintveld)

David Peace heeft een vierluik geschreven getiteld The red riding quartet met als rode draad de Yorkshire Ripper. De titels van deze vier boeken luiden respectievelijk 1974, 1977, 1980 en 1983. Het eerste deel is onlangs in de Nederlandse vertaling verschenen. De vraag rijst waarom dit niet eerder is gebeurd, want dit boek is op zijn zachtst gezegd zeer bijzonder.

Edward Dunford is een jonge misdaadjournalist die zich graag wil bewijzen. Hij stort zich op de moord op een jong meisje, waarvan het lichaam in tamelijk bizarre staat is ontdekt. Zijn naïeve pitbullgedrag wordt hem niet in dank afgenomen en gedurende het proces zakt hij steeds verder weg in een stronthoop van corruptie en vuiligheid.
Ook fysiek moet hij de nodige klappen incasseren als hij te dicht in de buurt komt van mensen met macht. De fascistische Engelse politie is hierbij een belangrijke marionet. Het complot is te omvangrijk en dreigt Dunford te verpletteren.

Ook de auteur moet alle zeilen bijzetten om het tot een goed einde te brengen. Even lijkt hij iets te veel hooi op zijn vork te hebben genomen. Maar dat is dan ook de enige kritiek, want 1974 is een wrange, donkere en enerverende thriller die je niet in de koude kleren gaat zitten.

David Peace hanteert een hallucinerende schrijfstijl die je meezuigt in de ellende. Je ogen vliegen over de woorden. Dialogen worden met een mitrailleur op je afgevuurd. Zinnen worden beelden. Beelden worden een film. Het is één grote trip en tegen het einde realiseer je je dat je verslaafd bent. Wees gerust: het volgende shot komt er over een paar maanden aan. Pas als het vierluik compleet is verschenen, dreigt het afkicken…

David Peace - 1974. Vertaling: Johannes Jonkers. Uitgeverij Cargo, 334 pag.

Geen opmerkingen: