30 juli 2010

Wordt verwacht 200 (nieuws, 2010)

FANTASIE OF WERKELIJKHEID?

De Britse romanschrijfster Joanne Harris verkocht van haar eerste thriller 'Schaakmat' alleen al in Nederland tienduizend exemplaren. En ze heeft de smaak te pakken gekregen. In oktober 2010 verschijnt bij uitgeverij De Kern haar tweede spannende roman 'Blauwe ogen'.

Harris schrijft over moorden en internet. Niet zo'n nieuw onderwerp trouwens, want de Amerikaanse auteur A.J. Holt was er in 1996 met zijn 'De Internet Killer' al vroeg bij. Een jaar eerder schreef Phillip Finch in 'F2F' over het psychopatische computergenie 'Sneeuwvlokje' die er genoegen in schepte om collega-internetters over de kling te jagen.

In 'Blauwe ogen' vertelt Harris over de 42-jarige B.B., een man die als enige van drie broers nog thuis woont bij zijn moeder. Mama is een controlfreak, die de kleurcode die zij voor haar zoons heeft bedacht, doorvoert in de kledingkeuze. B.B. is Blauw. Zijn leven speelt zich grotendeels online af, op de website badguysrock. Hij noemt zich daar blueeyedboy en beweert een moordenaar te zijn. Een klein groepje mensen volgt de blog van blueeyedboy en schrijft zelf ook, onder wie Albertine, met wie B.B. een duister verleden deelt. Maar schrijven zij verhalen, of gaan de teksten over het echte leven? En als dat laatste het geval is, wie schrijft dan de waarheid?

Met 'Blauwe ogen' heeft Harris wraak genomen op een criticus, zo berichtte De Spanningsblog al eerder. Er wordt in het boek een pokdalige journalist van de krant The Guardian om zeep geholpen die luistert naar de naam Jeffrey Stuart. Die naam verschilt niet zo veel van die van criticus Stuart Jeffries die in dezelfde krant een vernietigende recensie plaatste van haar roman 'Coastliners'. De recensent vond dat boek destijds maar 'pulp'. Critica Laura Wilson was onlangs in The Guardian in ieder geval een stuk positiever over 'Blauwe ogen': 'Prachtig geschreven en zeer de moeite waard, maar geen gemakkelijk boek'.

Andere nieuwe titels:

Sophie Hannah - 'De andere helft leeft' (oktober 2010). Ruth heeft ooit iets gedaan waar ze spijt van heeft en dat is haar bijna noodlottig geworden. Nu probeert Ruth haar leven weer op te bouwen en ze heeft de liefde gevonden. Aidan is ook getekend door zijn verleden. Op een dag besluit hij Ruth in vertrouwen te nemen: hij vertelt haar dat hij jaren geleden een vrouw heeft vermoord. Sophie Hannah verkocht tot dusver meer dan honderdduizend thrillers in Nederland en België.

Geen opmerkingen: