27 juli 2010

Wordt verwacht 199 (nieuws, 2010)

'STUKKIESSCHRIJFSTER' DEBUTEERT MET LOVERBOYTHRILLER

Gelezen op Twitter: ,,Zit je de grande finale van je boek te perfectioneren, helemaal in de flow... is het alweer tijd voor je avonddienst.'' Was getekend: Milou van der Will, schrijfster van 'stukkies' (haar eigen woorden) voor dagblad Metro en debuterend auteur bij uitgeverij Cargo. De jonge auteur heeft nog even, maar dan moeten er niet al te veel avonddiensten bij komen, want in oktober 2010 wordt haar thriller 'Rood licht' uitgebracht. 'Een sterke thriller met een zeer reële dreiging', aldus een rechercheur van de zedenpolitie Utrecht, die kennelijk al een eerste versie heeft mogen inzien.

Fragment uit 'Rood licht': 'Ik heb in totaal 389 mannen gehad. De eerste telt eigenlijk niet mee, dat gebeurde toen ik nog 'jong' was. Het aantal mannen weet ik zo precies omdat ik een boekje bijhield waarin ik hun namen schreef. Ik probeerde me hun leven voor te stellen en als ik hun naam niet wist, verzon ik er een. Het boekje was een manier om toch iets voor mezelf te hebben.'

'Rood licht', dat - het was te verwachten - een cover met een vrouwenlichaam heeft, is volgens de uitgeverij een thriller over pooierboys en ware liefde. Roos en haar dochter Evie hebben een kwalijke gave: ze vallen allebei voor de verkeerde mannen. Waar Roos met de schrik vrijkomt, loopt haar dochter juist in de val. Evie wordt slachtoffer van een bende pooierboys en belandt uiteindelijk als prostituee achter de ramen.

Roos en Boris, de vader van Evie, proberen ieder voor zich hun dochter te redden, maar ze werken elkaar en de politie, gevoed door wantrouwen en angst voor verraad, alleen maar tegen. Wanneer ook hun jongste dochter Tessa op een gevaarlijke manier bij de situatie betrokken raakt, moeten ze wel samenwerken om hun gezin te redden. Arme Evie raakt ondertussen steeds verder verwikkeld in een web van geweld, misbruik en moord.

Milou van der Will (Naarden, 1985) begon haar journalistieke carrière in de bladenwereld. Tegenwoordig werkt ze bij de forenzenkrant Metro, waar ze zich vooral bezighoudt met sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Ze verdiepte zich in de loverboyproblematiek en sprak daarover met slachtoffers, hulpverleners en politie. Hun verhalen dienden als basis voor 'Rood licht'.

Andere nieuwe titels:

Lars Kepler - 'Contract' (januari 2011). Tweede thriller van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril, dat achter het pseudoniem Lars Kepler schuilgaat. Op een verlaten plezierjacht dat ronddobbert in de Stockholm-archipel wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Ze lijkt verdronken te zijn, maar haar longen zijn gevuld met brak water dat niet afkomstig blijkt te zijn uit de archipel. De volgende dag wordt er een man gevonden hangend aan een plafondhaak in zijn appartement in Stockholm. Inspecteur Joona Linna wordt met de zaak belast.
Jo Nesbø - 'Het pantserhart' (november 2010). De politie van Oslo staat voor een raadsel. Er zijn twee vrouwenlichamen gevonden, ze blijken verdronken in hun eigen bloed en hun gezichten zijn verminkt. Bizar detail is dat de verwondingen van binnenuit lijken te zijn gemaakt.
James Patterson - 'Cross Fire' (november 2010). De Nederlandse titel is identiek aan de oorspronkelijke, waarom zou je je het moeilijk maken? Hoe dan ook, in deze nieuwe Alex Cross-thriller heeft onze held eindelijk zijn vriendin Brianna Stone ten huwelijk gevraagd. Maar de feestelijkheden moeten worden uitgesteld als twee corrupte politici worden neergeschoten. Is hier een held of een crimineel aan de gang? Cross wordt samen met een FBI-agent op de zaak gezet.
Anita Terpstra - 'Dierbaar' (januari 2011). Tweede thriller na 'Nachtvlucht' (genomineerd voor Schaduwprijs, 10.000 verkochte exemplaren) van deze freelance journaliste. Het leven lacht Stella Krist toe. Ze is druk bezig met haar veelbelovende carrière in de politiek en haar vriend heeft haar ten huwelijk gevraagd. Maar dan wordt Hessel, ex en vader van haar dochter, dood aangetroffen. Wanneer de politie ontdekt dat Hessel haar chanteerde, wordt Stella verdacht van moord.
Malla Nunn - 'Laat de doden rusten' (oktober 2010). Zuid-Afrika, 1953. De Nasionale Party heeft strenge rassenwetten ingevoerd. Voormalig rechercheur Emmanuel Cooper vindt in de haven van Durban het dode lichaam van een 11-jarige blanke jongen. Zijn keel is doorgesneden. De politie verdenkt Cooper van de moord.
Jessica Durlacher - 'De held' (28 oktober 2010). Tien maanden later dan aangekondigd en onder een andere titel dan de eerder geplande 'De zoon'. Volgens uitgeverij De Bezige Bij is 'De held' 'een eigentijdse roman over geweld en wraak'. Klik hier voor meer informatie.
Roel Janssen - 'Grof geld' (januari 2011). Nu eens geen thriller van Gouden Strop-winnaar Janssen. De NRC-redacteur schrijft over financiële schandalen in Nederland. Volgens Janssen heeft ons land niet alleen de wieg gestaan van het moderne financiële kapitalisme, het is ook de bakermat van speculatie, boekhoudfraude en marktmanipulatie.

Geen opmerkingen: