08 juli 2010

Grondbeginselen (nieuws, 2010)

WAT VOORAF GING AAN 'THE GODFATHER'...

Op internet is de eerste druk van 'Six Graves to Munich' van Mario Cleri te koop voor rond de 120 euro. En dan heb je er eentje met minieme ezelsoren en zonder breuk in de rug. Voor wie dat een beetje boven z'n budget vindt uitstijgen en liever toch deze thriller uit 1967 in het Nederlands leest, moet zijn geduld bewaren tot november 2010. Want dan brengt uitgeverij De Geus een herdruk uit onder de titel 'Het laatste graf'.

Mario Cleri is overigens niet zo'n bekende naam. Onder dit pseudoniem schreef de betrokken auteur ook wel verhalen voor pulpbladen. Onder zijn echte naam, Mario Puzo, werd hij wereldberoemd, als onder andere de auteur van het later verfilmde 'The Godfather'.

'Het laatste graf', volgens De Geus het boek waarin Puzo de grondbeginselen legt voor 'The Godfather', begint als de Tweede Wereldoorlog op zijn einde loopt. De jonge Amerikaanse soldaat Michael Rogan wordt op brute wijze gemarteld door zeven Gestapo-officieren, die geheime informatie van hem proberen los te krijgen. Michael wordt voor dood achtergelaten. Tien jaar later, wanneer hij is hersteld van zijn verschrikkelijke verwondingen, zint Michael op wraak. Zijn missie: al zijn folteraars opsporen en een voor een doden. De mooie, raadselachtige Rosalie zal hem daarin bijstaan.

Mario Puzo (1920-1999) werd geboren in New York. Na zijn militaire dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij onder meer aan Columbia University. Hij schreef verschillende succesvolle misdaadromans, waarvan er enkele werden verfilmd door Francis Ford Coppola, zoals 'The Godfather'. Tweemaal ontving Puzo een Oscar voor Beste Script: in 1972 en 1974. Twee jaar na de publicatie van 'Six Graves to Munich' kwam 'The Godfather' uit. Daarvoor baseerde Puzo zich op de anekdotes over maffiafamilies die hij had gehoord tijdens zijn werk voor pulpmagazines.

Geen opmerkingen: