09 juli 2010

Van het koningsduo (nieuws, 2010)

BAANTJER WEER TERUG OP OUDE TEMPO

Twee jaar geleden nog zei hij in een interview dat hij de drive miste om nog door te gaan. Zijn vrouw Marretje was anderhalf jaar geleden gestorven en met haar overlijden was ook de bezieling voor Appie Baantjer om te schrijven weggevallen. In september 2008 zou zijn zeventigste De Cock-avontuur verschijnen en dan was het voor de oud-rechercheur van Bureau Warmoesstraat over en uit.

Maar het kan verkeren. Baantjer, die in september 87 jaar hoopt te worden, is weer back in full swing. Met zijn 'partner in crime' Simon de Waal, (scenario-)schrijver én rechercheur zware criminaliteit in centrum Amsterdam, levert de auteur uit Medemblik in oktober 2010 hun derde coproductie af. Bij uitgeverij Lebowski verschijnt dan 'Een dief in de nacht', een nieuw avontuur van de Amsterdamse rechercheur Peter van Opperdoes. Uitgeverij Lebowski belooft dat 'het nieuwe koningsduo' tweemaal per jaar een policier aflevert, net zo veel dus als Baantjer in zijn De Cock-dagen. Het duo Baantjer & De Waal blijkt succesvol. 'Een Rus in de Jordaan', hun eerste misdaadroman samen bereikte vorig jaar de negende plaats in de top tien van de CPNB van bestverkochte Nederlandse thrillers. Baantjer & De Waal waren de enige mannelijke auteurs, de overige negen boeken waren van vrouwelijke signatuur.

De twee bedenken hun verhaal altijd met een doos cholesterolrijke tompoucen binnen handbereik, vertelde De Waal in een interview. En met 'Een dief in de nacht' is dat niet anders gegaan. Het verhaal begint als rechercheur Peter van Opperdoes een nachtelijke wandeling door Amsterdam maakt. Als hij sirenes van politieauto's hoort, is zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij wandelt in de richting van het geluid en komt terecht op het Stenen Hoofd, een stuk land in het IJ. Aan het einde van het lange grasveld, vlak bij het water ligt een doodgeschoten man.

Van Opperdoes en zijn collega Jacob onderzoeken de moord. In eerste instantie lijkt het erop dat de man slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen ruzie binnen een relatie. Dan wordt in de omgeving van het Stenen Hoofd de auto van het slachtoffer gevonden. In de kofferbak ligt een tweede lijk. Het blijkt een notoire crimineel te zijn, die bekend staat als een meesterlijke inbreker die nooit sporen achterlaat. En als er dan ook nog een usb-stick op het lichaam wordt gevonden, beseft Van Opperdoes dat de zaak ingewikkelder gaat worden dan hij had gedacht. (foto auteurs: Kenny Nagelkerke)

Geen opmerkingen: