18 juli 2010

Sfeer proeven (nieuws, 2010)

LARSSON-TOERISTEN VERDWALEN IN ZWEEDS BUITENGEBIED

Steeds meer hardcore fans van de Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson raken de weg kwijt in het buitengebied van Stockholm. Ze verdwalen tijdens hun speurtocht naar het eigenaardige plaatsje Hedestad, dat in zijn eerste boek 'Mannen die vrouwen haten' voorkomt. Het probleem is dat het stadje niet bestaat...

Het is deze Larsson-fans niet kwalijk te nemen, want de meeste in zijn boeken genoemde locaties zijn wel authentiek. Zo is er de Kaffebar, een favoriete stek van journalist Mikael Blomqvist en de Kvarnen bar (foto), waar computerhacker Lisbeth Salander haar vrienden van de band Evil Fingers ontmoet. Beide locaties zijn te vinden op het trendy eiland Sodermalm, een voormalige arbeiderswijk waar oude houten huizen tussen twintigste-eeuwse panden van steen staan. Zowel Blomqvist als Salander heeft hier een appartement.

Fanatieke fans van de Millenniumtrilogie volgen de Larsson-tour van Stockholms stadsmuseum. Het is een steeds populairder wordend tijdverdrijf voor de toeristen die de Zweedse hoofdstad bezoeken. Je kunt ook in je eentje zo'n tour doen, de VVV in de stad verstrekt op de Larsson-boeken toegespitste plattegronden.

,,Het is fantastisch om de plekken uit de boeken te bekijken'', zegt de gepensioneerde bankier Roland Ojeda uit San Francisco tegen Associated Press. Ojeda deed in juni de tour, samen met zijn vrouw Linda. ,,Het brengt de verhalen tot leven.''

De tour trekt bezoekers van over de hele wereld, zoals uit Japan, Canada en Australië, zegt Eva Palmqvist, die als gids voor de museumtour werkzaam is. ,,Ik denk dat veel mensen de atmosfeer uit de boeken hier letterlijk willen voelen.'' Gedurende de twee uur durende wandeling leidt Palmqvist de toeristen onder meer naar de Monteliusvagen, een promenade die een panoramisch uitzicht biedt over de andere eilanden in Stockholm, locaties waar de meer dubieuze karakters uit Larssons boeken huizen. Palmqvist wijst ook op de rechtbank, waar Blomqvist in het eerste boek terecht staat. Ook voert de tour langs de Kaffebar (nu Mellqvists Kaffebar geheten), waar koffie-addict Blomqvist vaak kwam. Het was ook een van de favoriete plekken van Larsson, voordat hij op 50-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval in november 2004.

De meer toegewijde Larsson-fans zullen niet alleen de tour doen, maar ook een tochtje willen maken naar Sandhamn, dat zich aan de buitenkant van Stockholms archipel bevindt. Daar heeft Blomqvist een buitenhuisje, waar hij zich even kan ontworstelen aan het hectische stadsleven. Dagelijks vertrekken er vanuit de binnenstad van Stockholm boten naar dit eiland. De tocht duurt zo'n twee uur.

En dan is er nog Hedestad, een plaatsje dat ten noorden van Stockholm moet liggen, maar niet is te vinden. Wie wil weten hoe die plaats er uit zou moeten zien, kan afreizen naar het slaapstadje Gnesta, zeventig kilometer ten zuiden van Stockholm. Gnesta diende als decor voor Hedestad in de Zweedse verfilming van Larssons boeken. In de stad geven bordjes de filmlocaties aan.

(Bron: AP)

Geen opmerkingen: