05 mei 2007

A.J. Holt - De Internet Killer (1996)

Jagen op serie seriemoordenaars




(Door Peter Kuijt)

Het fenomeen seriemoordenaar is nu zo'n beetje door elke zichzelf respecterende thrillerauteur uitgekauwd en terzijde geschoven. Zelfs de op het oog uitzonderlijke combinatie seriemoordenaar en internet is al eens beschreven. Men herinnert zich wellicht het spectaculaire F2F van Phillip Finch, waarin het psychopatische computergenie 'Sneeuwvlokje' zich toegang verschaft tot de gegevensbestanden van collega-internetters om ze vervolgens over de kling te jagen. De Amerikaanse auteur A.J. Holt moet dan wel van heel goeden huize komen, wil hij met zijn debuut De Internet Killer nog een verfrissende kijk geven op het verschijnsel 'de moordende netsurfer'.

Het basisgegeven is in ieder geval verrassend: FBI-agente Jay Fletcher, vergroeid met toetsenbord en monitor, probeert middels de Shift- en Enter-knop seriemoordenaars op te sporen en ze voor de rechter te brengen. Daarbij kijkt ze niet op een privacywet meer of minder. Als een 'serial killer' wordt vrijgesproken omdat Jay bewijzen heeft verkregen zonder officiële machtiging, wordt ze overgeplaatst naar het verre Santa Fe, waar ze op pyromanen mag jagen.

Maar ook in New Mexico kan Jay het computeren niet laten. Ze logt illegaal in in allerlei databases om een moordende psychopaat te vangen, die Santa Fe onveilig maakt. Tot haar schrik ontdekt ze een netwerk van gestoorde moordenaars, die elkaar via internet op de hoogte houden van hun 'hobby'.

Jay besluit het recht in eigen hand te nemen. Zonder pardon schakelt zij ze een voor een uit, als een vrouwelijke versie van Charles Bronson die in de Death Wish-cyclus al bloedvergietend zijn gram haalt. Apart van haar zit ook ex-FBI-agent William Hawkins - blind aan een oog na een ongelukje met de gasbarbecue - achter het clubje moordenaars aan. Zowel Hawkins als onze 'Charlotte' ontkomt niet aan de onvermijdelijke confrontatie met het meedogenloze brein achter het netwerk. Wie overleeft deze ontmoeting?

Holt verliest zich gelukkig niet in het kwistig rondstrooien van computertermen. Slechts af en toe nemen we kennis van knipperende cursors, externe disk drives, e-mail en flatbed scanners. Daarentegen overvoert hij ons met landschappelijke beschrijvingen die er weinig toe doen. Bovendien heeft hij zich uitgeleefd in de moordscènes, die niet geschikt worden geacht voor lezers die al te gauw kokhalzen. U bent gewaarschuwd.

A.J. Holt - De Internet Killer, uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 287 pag.

Geen opmerkingen: