30 juli 2010

Zoë Ferraris - Stad van sluiers (2010)


Labyrint van regels en traditie


(Door Sonja de Jong)

Met haar debuut Zoeken naar Nouf maakte de Amerikaanse Zoë Ferraris in 2008 een bijzonder geslaagde entree in de wereld van de thrillerschrijvers. Met haar nieuwe boek Stad van sluiers bewijst ze haar meesterschap definitief. Een perfecte thriller die zich net als haar eersteling weer afspeelt in het voor Westerse ogen verbijsterende universum van Saudi-Arabië.

Op een ochtend vindt een visser op het strand van Djedda het gruwelijk mishandelde lijk van een jonge vrouw. Rond diezelfde tijd verdwijnt de Amerikaan Eric Walker die als lijfwacht in Djedda werkte. Politieman Osama Ibrahim krijgt de opdracht de moord te onderzoeken en wordt daarbij geholpen door de uit Zoeken naar Nouf al bekende woestijngids Nayir en forensisch laborante Katya. De vermoorde vrouw blijkt de maakster van een uitermate controversiële documentaire waarin zij de hypocrisie ten aanzien van de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in Saudi-Arabië blootlegde.

Knap en volkomen overtuigend ontrafelt Ferraris voor de lezer draadje voor draadje de moord. Wat haar boek echter zo bijzonder maakt is haar sfeertekening van het leven in Saudi-Arabië, een van de meest conservatieve moslimbolwerken ter wereld. Het is een wereld waar vrouwen alleen vergezeld van een man over straat mogen gaan, maar waar ook buitengewoon uitdagende lingeriewinkels zijn die uitsluitend bemand worden door mannelijke verkopers en kopers die kiezen wat hun vrouw in de slaapkamer moet dragen.

Ferraris ziet kans deze wereld te beschrijven zonder hem belachelijk te maken. Ze stelt de absurde uitwassen aan de kaak, maar toont tegelijkertijd respect voor de religie en laat zien dat ook veel Saudi's het moeilijk hebben in dit labyrint van regels en traditie.

Zoë Ferraris - Stad van sluiers. Vertaling: Albert Witteveen. Uitgeverij Artemis, 320 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Geen opmerkingen: