13 juli 2010

Wordt verwacht 194 (nieuws, 2010)

NIEUW WERK VAN POST, VERHOEF ÉN KOCH

Fans hebben er een kleine drie jaar op moeten wachten, maar in oktober 2010 kunnen ze dan toch weer van plezier in hun knuistjes knijpen. Dan verschijnt bij uitgeverij Anthos 'Roomservice', na 'Groene vrijdag', 'Vals beeld' en 'Geboren verliezers' de vierde thriller van Rotterdammer Elvin Post (1973).

Gedragen door een cover die sterk doet denken aan de thrillers van Saskia Noort, vertelt 'Roomservice' het verhaal van de 32-jarige Jack Farrell. Hij verdient een stevige boterham met het bespieden van mensen terwijl ze vreemdgaan. Hij hoeft zich nergens zorgen over te maken: het geld stroomt binnen en gezien de menselijke aard is er geen enkele reden om aan te nemen dat hij ooit zonder werk zal komen te zitten.

Maar het zakelijk succes heeft ook een keerzijde: het fotograferen van vreemdgangers heeft van Farrell geen gelukkig mens gemaakt. Steeds vaker vraagt hij zich af of het niet tijd wordt voor iets anders. Dan wordt hij benaderd door pornoproducent Archie Venice, die hem tegen een royaal honorarium inhuurt om zijn zoon ver uit de buurt te houden van zijn ex-vriendin Amanda. Het lijkt een makkelijke klus...

Volgens uitgeverij Anthos zijn de rechten van 'Roomservice' nu al verkocht aan een Franse uitgever. En dat is niet Posts enige buitenlandse succes. Zijn andere boeken zijn inmiddels vertaald in het Duits, Frans, Spaans, Hebreeuws, Indonesisch en Turks. Met zijn debuut 'Groene vrijdag' won Post de Gouden Strop 2004. 'Vals beeld' werd in 2006 genomineerd voor zowel de Gouden Strop en als de Diamanten Kogel. Van 'Geboren verliezers' zijn ruim 17.5000 exemplaren verkocht. (foto auteur: Merlijn Doomernik)

AFGELEGEN GEHUCHT

Vriendschap en verraad, volwassen worden en de prijs van idealisme. Dat zijn volgens Anthos de bepalende ingrediënten van 'Déjà vu', de nieuwe thriller van Esther Verhoef, die vanaf september 2010 in ongetwijfeld torenhoge stapels in de boekhandel ligt. Het boek volgt een kleine twee jaar na 'Alles te verliezen', waarvan tot dusver 200.000 exemplaren zijn verkocht. Ja, daar kan Elvin Post nog een puntje aan zuigen...

In 'Déjà vu' raakt de 27-jarige Eva Lambregts haar baan als journaliste bij de krant kwijt (net als in het echte leven dus). Ze besluit om uit te huilen bij haar beste vriendin. Dianne heeft een halfjaar eerder alle schepen achter zich verbrand en zich teruggetrokken in een afgelegen gehucht in Frankrijk. Bij aankomst treft Eva echter een verlaten huis aan.

Ze vertrouwt erop dat haar grillige vriendin snel van zich zal laten horen en neemt haar intrek in het huis. Maar Dianne geeft taal noch teken. In het dorp gebeuren vreemde dingen. Wie sluipt er 's nachts door de bossen rond de woning en waarom reageren de dorpelingen zo vijandig? Eva wil weten wat er met Dianne is gebeurd, ze gaat op onderzoek uit.
Dat had ze beter niet kunnen doen.

Esther Verhoef behoort tot de top van de Nederlandse thrillerschrijvers en volgens een onderzoek van merkenbureau Henk Beerda tot de vijftig sterkste 'merken' in de boekenbranche. Vier jaar geleden brak zij door met 'Rendez-vous', daarna verschenen 'Close-up' en 'Alles te verliezen'. Onder haar eigen naam maar later ook onder het pseudoniem Escober schreef ze samen met echtgenoot Berry de hardboiled thrillers 'Onrust', 'Onder druk' (winnaar Diamanten Kogel 2005), 'Ongenade' en 'Chaos'. Vorig jaar verscheen van haar hand 'Erken mij', het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek. In oktober 2010 publiceert Anthos 'Is uw man al af?', een bundel columns die Esther Verhoef schreef voor Margriet. (foto auteur: Merlijn Doomernik)

ONS KENT ONS

Je mag zijn nieuwe boek geen thriller noemen, want schrijver Herman Koch behoort natuurlijk tot de Literatuur. Maar als Anthos zijn in januari 2011 te verschijnen 'Zomerhuis met zwembad' bestempelt als een 'spannende roman over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen', dan is natuurlijk de nieuwsgierigheid wél gewekt. De Spanningsblog is benieuwd of dit boek wordt ingezonden voor de Gouden Strop 2011.

'Ik ben huisarts'. Zo begint 'Zomerhuis met zwembad'. Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich geen zorgen. ,,Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.''

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenis in he zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd.

Herman Koch (1953) natuurlijk bekend als televisiemaker ('Jiskefet') en zijn bestsellende roman 'Het diner' (2009). Van zijn hand verschenen eerder ook 'Red ons, Maria Montanelli' en 'Odessa Star'. Voor 'Stervensuur' schreef hij Wind uit het noorden, een van de weinig echt spannende bijdragen aan deze bundel met 'literaire thrillerverhalen'. (foto auteur: Mark Kohn)

Andere nieuwe titels:

Pieter Bart Korthuis - 'Penoza' (september 2010). Voor meer informatie zie hier.
Torkil Damhaug - 'Dood door verdrinking' (september 2010). Vijfde thriller en eerste in Nederlandse vertaling van deze Noorse acteur én schrijver. De jonge Noorse Liss woont in Amsterdam en is in de greep graakt van loverboy Zako. Weglopen kan niet, want Zako dreigt haar zus in Noorwegen iets aan te doen. Dan krijgt ze een telefoontje waarin ze hoort dat haar zus vermist wordt.
Helen FitzGerald - 'Ex' (januari 2011). Als Catriona Marsden tijdens de identificatie van haar vermoorde ex-vriend in het mortuarium de slappe lach krijgt, wordt ze ingerekend en belandt ze in de gevangenis. Hij blijkt niet de enige ex van Catriona te zijn die vermoord is.
Mark Billingham - 'Erfelijk belast' (oktober 2010). In een flat in Noord-Londen vindt de politie het lichaam van een jonge vrouw. Het lijkt een routinezaak, maar dan ontdekken de agenten een mysterieus stukje van een röntgenfoto in de hand van het slachtoffer. Inspecteur Thorne, de hoofdpersoon uit Billinghams eerdere boeken - ontdekt dat de moeder van het slachtoffer ook door moord om het leven is gekomen.
Vidar Sundstøl - 'De doden' (januari 2011). Deel twee van de Minnesota-trilogie. Na het proces rond d emoord op de Noorse toerist Georg Lofthus komt politieman Lance Hansen in gewetensnood. Hij is ervan overtuigd dat een onschuldige voor de moord is veroordeeld, maar probeert de schijn voor de buitenwereld op te houden.
Inger Frimansson - 'De kat die niet stierf' (oktober 2010). Beth en haar vriend brengen veel tijd door in een zomerhuisje buiten Stockholm. Uit een inrichting in de buurt ontsnappen twee patiënten. Als Beth een man in het schuurtje aantreft, neemt ze aan dat het een van de ontsnapte mannen is. Als de man haar lijkt aan te vallen, slaat ze hem met een bijl de schedel in.
Karin Fossum - 'De waarschuwer' (september 2010). Een jonge moeder staat eten te koken. Haar baby slaapt in de kinderwagen onder een beukenboom achter het huis. Ervan overtuigd dat alles goed is met haar kindje, eet zij met haar man en vrijt met hem. Wanneer ze naar buiten gaat, krijgt ze de schrik van haar leven.
Saskia Noort - 'Koorts' (voorjaar 2011). Meer informatie wordt later bekendgemaakt.

1 opmerking:

Judith Visser zei

"De cover van Elvin Post doet sterk denken aan die van Saskia Noort."
Hmm of aan deze: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/dagboek-van-een-call-girl/1001004001986332/index.html

Ik vond al dat die benen mij bekend voorkwamen... ;)

Is mij ook een keer gebeurd met een eigen boek, zo'n coverfoto komt na 5 jaar weer 'vrij' en dan mag het voor een ander boek gekocht/gebruikt worden. Maar het is niet altijd leuk.