07 juli 2010

Tomas Ross - De tweede verlosser (2010)


Wisselvalligheid troef


(Door Peter Kuijt)

Er zijn recensenten die bij het lezen van een thriller steevast een schema maken van de relaties tussen de verschillende karakters. 'Soms is dat organigram bijna even indrukwekkend en ingewikkeld als de stamboom van een Europees koningshuis', verzuchtte de Vlaamse criticus John Vervoort laatst in zijn krant De Standaard.

Bij De tweede verlosser, de jongste thriller van schrijver Tomas Ross, is zo'n schema ook geen overbodige luxe. Daar trekt namelijk zo'n bonte en lange stoet aan figuren voorbij dat verwarring snel op de loer ligt. De Haagse factionschrijver eist opperste concentratie van zijn lezers.

De belangrijkste rol wordt echter gespeeld door advocaat David Polak, op de achterflap overigens abusievelijk David Cohen genoemd (maar een zure recensent die daar op let). De ambitieuze jurist heeft gedaan weten te krijgen dat een Hamas-terrorist voor jaren achter de tralies verdwijnt. Polak leidt met zijn vrouw en dochter Marije een onbezorgd leventje in Den Haag. Maar het kan niet altijd feest zijn natuurlijk. Het gezin Polak krijgt te maken met allerlei vormen van malheur, waardoor de advocaat zich gedwongen ziet de wijk te nemen naar Limburg om daar zijn praktijk voort te zetten. De hartelijke ontvangst van de katholieke gemeenschap aldaar voelt als een warm bad.

Tot zo ver kabbelt het verhaal voort zonder al te veel opwinding te veroorzaken. De benauwende mantel van gezapigheid wordt pas afgegooid als David Polak een zakenreis naar Israël maakt. Ross trakteert de lezer op enkele bloedspannende scènes, waarbij doden vallen en Polak het vege lijf maar ternauwernood weet te redden. Terug in het Limburgse blijkt dat ook daar het gevaar voor hem niet is geweken. Pas dan wordt ook duidelijk wie Polaks werkelijke tegenstanders zijn. De opwindende finale in een kerk doet het trage begin bijna vergeten. Knap actueel is Ross trouwens ook met verwijzingen naar de seksschandalen in de rooms-katholieke kerk en een foeterende Geert Wilders die buiten een nieuw kabinet wordt gehouden.

De proloog, over een stenen bikkende archeoloog in de Israëlische woestijn, deed overigens vrezen dat we ons door een Ross-variant van De Da Vinci Code zouden moeten worstelen. Pas aan het eind komt de auteur terug op deze scène. Maar waar Dan Brown met de aanname komt dat Jezus' nazaten in Frankrijk zouden leven, verkondigt Ross een even vergezochte theorie over 'de tweede verlosser'.

Tomas Ross - De tweede verlosser. Uitgeverij Cargo, 272 pag.

Geen opmerkingen: