14 juli 2010

In de maand september (nieuws, 2010)

VIERDE LARSSON-THRILLER ZOU IN CANADA SPELEN

Een vriend van Stieg Larsson heeft details onthuld over de vierde thriller waar de Zweedse thrillerschrijver aan werkte, voordat hij zes jaar geleden overleed. Het boek zou zich in een afgelegen gebied in het noorden van Canada afspelen.

John-Henri Holmberg vertelde het persbureau Associated Press dat hij van Larsson een e-mail had gekregen van Larsson. Dat gebeurde kort voordat de auteur aan een hartaanval stierf in november 2004. ,,Volgens de synopsis zou het boek 440 pagina's gaan tellen. Plaats van handeling is een plek 120 kilometer ten noorden van de plaats Sachs Harbour op Banks Island (een van de grootste eilanden in de Canadese arctische archipel, red.), het verhaal speelt in de maand september'', aldus Holmberg, die de bewuste e-mail aan Associated Press toonde. Holmberg zei dat Larsson al 320 pagina's geschreven had.

,,Wist jij dat er maar 134 mensen in Sachs Harbour wonen en dat hun enige contact met de buitenwereld is een postvliegtuig dat er tweemaal per week landt als het weer het toelaat?'', schreef Larsson aan zijn vriend. En hij vervolgde met: ,,Maar er leven ook 48.000 muskusossen en er zijn tachtig soorten wilde bloemen die bloeien gedurende twee weken in juli. Ook lopen er naar schatting 1500 ijsberen rond.''

Larssons Millenniumtrilogie volgt de avonturen van de vrijgevochten computerhacker Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist. Wereldwijd zijn er dertig miljoen exemplaren van verkocht. Dagelijks vliegen er in de Verenigde Staten 50.000 stuks over de toonbank. De drie boeken zijn inmiddels ook verfilmd en een Hollywood-remake daarvan is in de maak.

Larssons levensgezellin, Eva Gabrielsson, heeft eerder het bestaan van het manuscript voor het vierde boek bevestigd. Tegen de krant The Observer zei ze dit jaar dat het manuscript tweehonderd pagina's telde. Verder gaf ze niets prijs over de inhoud. Volgens Associated Press is Holmberg, die Larsson ontmoette tijdens een sciencefictionbeurs in de jaren zeventig, de enige persoon die er iets van zou kunnen weten.

Holmberg suggereerde dat Larsson een gedetailleerde verhaallijn voor de vierde thriller had achtergelaten, zodat het voor bijvoorbeeld Gabrielsson mogelijk zou zijn om het boek af te ronden. Maar Gabrielsson - die een diepgaand conflict heeft met Larssons familie over zijn nalatenschap - heeft al aangegeven dat het verhaal nooit zal worden gepubliceerd zolang zij in het bezit blijft van het manuscript.

Voor Larssons uitgever Norstedts zou een vierde thriller over het duo Blomkvist-Salander een goudmijn zijn. Maar de uitgever wil niet inhoudelijk ingaan op de mogelijkheid van een vierde boek. ,,De vraag over een vierde manuscript is louter hypothetisch'', zegt Norstedts-uitgever Eva Gedin. ,,We hebben nooit een vierde manuscript onder ogen gehad, weten niet of het bestaat en zo ja, in hoeverre het reeds af is.''

(Bron: The Guardian, Associated Press)

Geen opmerkingen: