19 juli 2010

Most wanted: een wraakengel (nieuws, 2010)

UITGEVER ZOEKT SALANDER

Uitgeverij Signatuur rondt naar eigen zeggen vandaag de kaap van twee miljoen verkochte exemplaren van de 'Millenniumtrilogie' van Stieg Larsson. Deze mijlpaal wordt aangegrepen om op zoek te gaan naar de Nederlandse of Vlaamse Lisbeth Salander, de eigengereide hacker uit de thrillerserie van de Zweedse auteur.

Lisbeth Salander is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende romanfiguur van deze eeuw, stelt Signatuur. Als een wraakengel duikt ze op in de verhalen en schuwt daarbij niets of niemand. Samen met journalist Mikael Blomkvist vormt ze een ongewoon maar buitengewoon hecht speurdersteam. Als ingenieuze computerhackster met een fotografisch geheugen steunt ze Blomkvist bij zijn zoektocht naar gerechtigheid, waarbij ze hem altijd een stapje voor lijkt te zijn. Ze laat zich nooit in de kaart kijken.

De karaktereigenschappen van Salander zijn volgens Signatuur de volgende: dwars, rebels, biseksueel, punk, hyperintelligent en wars van conventies. Ze rookt als een ketter en eet niets anders dan junkfood. ,,Met haar korte donkere haar, de vele piercings en tatoeages, haar jongensachtige, anorectische en onverstoorbare, ietwat duistere uitstraling en haar gebrek aan sociale vaardigheden jaagt ze menigeen schrik aan.''

Degenen die iets van zichzelf herkennen in deze beschrijving worden opgeroepen een foto op de Facebookpagina van Lisbeth Salander te plaatsen. De inzending met de meeste 'Vind ik leuk-duimpjes' wint de wedstrijd. De prijs bestaat uit een weekendje Stockholm voor twee personen.

Meedoen kan tot en met 1 oktober. Een waarschuwing vooraf: de ingezonden foto's kunnen ook doorgeplaatst worden op de Flickr-site van Uitgeverij Signatuur, op www.uitgeverijsignatuur.nl en op www.stieglarsson.nl. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

3 opmerkingen:

Guido Huisintveld zei

"dwars, rebels, hyperintelligent en wars van conventies"

Nou...

't Is dat je een kerel bent, Peter. Anders zou ik jou voordragen.

Jurgen zei

"De karaktereigenschappen van Salander zijn volgens Signatuur de volgende: dwars, rebels, biseksueel, punk, hyperintelligent en wars van conventies. Ze rookt als een ketter en eet niets anders dan junkfood. ,,Met haar korte donkere haar, de vele piercings en tatoeages, haar jongensachtige, anorectische en onverstoorbare, ietwat duistere uitstraling en haar gebrek aan sociale vaardigheden jaagt ze menigeen schrik aan."

Hé Peter, jij bent toch ook jongensachtig, heb jij je foto al ingestuurd?

Discriminatie, pure discriminatie. Als man kan je dus nooit meedoen... Trouwens wie is die Sal(m)ander? Als ik die beschrijving zo lees is ze eerder een Kameleon. ;-)

Peter Kuijt zei

@ Guido en Jurgen: Jongens wat hebben jullie een hoge dunk van mij. Ik overweeg om mee te doen. Ik moet alleen nog bedenken waar ik die piercings laat plaatsen...