17 juli 2010

Wordt verwacht 196 (nieuws, 2010)

BERNLEF ZOEKT DE SPANNING OP

De thrillerauteur krijgt met rechterlijke goedkeuring geen werkbeurs van het literair-elitaire Letterenfonds (zie de zaak-Jac. Toes). Aan de andere kant bekeren steeds meer literaire auteurs zich tot het thrillergenre. Of ondernemen althans een poging een spannende roman te schrijven. Met of zonder financiële ondersteuning van het fonds.

Brak er bij schrijfster Mirjam Boelsums en haar uitgeverij in 1998 nog totale paniek uit toen bleek dat haar spannende literaire roman genomineerd was voor de 'minderwaardige' Gouden Strop, tegenwoordig steken steeds meer auteurs uit de literatuurhoek de grens over. Onlangs verscheen 'Stervensuur', een bundel waarin acht schrijvers van wie je dat niet zou verwachten de - uiteindelijk half geslaagde - uitdaging aangingen een spannend verhaal te schrijven. De Ierse Booker Prize-winnaar John Banville schrijft onder het pseudoniem Benjamin Black met niet gering succes thrillers. En van Herman Koch wordt in januari 2011 de spannende, maar uiteraard literaire roman 'Zomerhuis met zwembad' verwacht.

Het zijn maar een paar voorbeelden van een steeds langer wordende lijst, waaraan over enkele maanden ook de naam van Bernlef aan toegevoegd kan worden. Want in januari 2011 publiceert uitgeverij Querido van deze P.C. Hooftprijswinnaar de roman 'De een zijn dood', aangekondigd als 'een verontrustende roman die leest als een detective'. Bernlef kan dus ook alvast op de groslijst voor de Gouden Strop 2011 worden bijgeschreven.

In 'De een zijn dood' is oud-rechercheur Wim Terlinde op zoek naar nabestaanden van Roderick Vos. Hij komt uit bij Sofie en Francien, twee vrouwen die in Vos' leven een rol hebben gespeeld. Als Francien in een psychose beland blijkt te zijn, drukt de oud-rechercheur samen met Sofie de erfenis van Vos achterover.

Maar dan ontmoeten de vrouwen elkaar - in de ruige Schotse hooglanden. Ze blijken beiden in het verleden te zijn misbruikt en vechten met de sporen die dat in hun leven heeft nagelaten. Uiteindelijk neemt het verhaal volgens de uitgever 'een even spannende als ijzingwekkende wending'.

Bernlef (1937) schrijft poëzie, proza en essays. Zijn meest recente titels zijn 'Geleende levens' (novellen, 2010) en de essaybundel 'De tweede ruimte' (2010). Van zijn romans zijn 'Hersenschimmen' (1984) en 'Publiek geheim' (1987) het bekendst. Zijn werk werd meerdere malen bekroond. Naast de P.C. Hooftprijs ontving Bernlef ook de Constantijn Huygensprijs en de AKO Literatuurprijs. Twee jaar geleden schreef Bernlef het Boekenweekgeschenk 'De pianoman'.

Geen opmerkingen: