11 juli 2010

Scott Turow - Innocent (2010)


Nog steeds de allerbeste


(Door Hans Pos)

Met Presumed Innocent zette Scott Turow destijds de norm voor de zogenaamde courtroom thrillers. Velen, onder wie John Grisham, volgden nadien zijn spoor en probeerden hem te evenaren. Een succesvol genre was geboren, waarin Turow zich zelf niet of nauwelijks meer mengde. Het voornaamste wapenfeit was misschien nog wel dat zijn Presumed Innocent verfilmd werd met niemand minder dan Harrison Ford in de hoofdrol.

Maar nu, drieëntwintig jaar later, komt Scott Turow terug met Innocent, een direct vervolg op zijn eerste bestseller. Vele spraakmakende karakters die we daarin hebben leren kennen, zoals Rusty Sabich en Tommy Molto, komen daarin in vol ornaat terug.

Er is veel gebeurd in al die jaren. Rusty Sabich is nu een gerespecteerd rechter, en Tommy Molto een gelukkige vader en een succesvolle prosecutor. Nog steeds is er sprake van een sluimerende animositeit tussen beiden, omdat Molto ooit het onderspit moest delven in zijn queeste om Sabich achter de tralies te krijgen. Sabich ontsprong de dans, en Molto's carrière liep ernstige schade op.

Innocent begint op het moment dat Barbara, de vrouw van Rusty, dood wordt gevonden in haar bed. Was het een natuurlijke doodsoorzaak, zelfmoord, of… misschien toch moord? Deze vragen worden beschreven vanuit verschillende standpunten. Afwisselend volgen we Rusty Sabich, zijn veel jongere minnares Anna, zijn zoon Nat, en natuurlijk Tommy Molto.

Het ontaardt uiteindelijk opnieuw in een explosieve confrontatie in de rechtszaal tussen Molto en Sabich, die, zoals niemand werkelijk zal verbazen, door Molto wordt verdacht van de moord op zijn vrouw.

Turow, die een meester is in het beschrijven van de ambities en dilemma's van zijn karakters, trakteert de lezer op een ingenieus psychologisch steekspel in de rechtszaal, waar hij alleen patent op heeft. Hij toont zich opnieuw de gekroonde Keizer van dit genre, en laat alle collega’s, inclusief Grisham, in zijn schaduw ploeteren.


Hans J. Pos is filmregisseur en producent (o.a. 'Sonny Boy', 'Vuurkoraal' 'Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi', 'Dalziel and Pascoe', 'Left Luggage', 'Bella Bettien'). De Nederlandse vertaling van 'Innocent' verschijnt op 22 september 2010 onder de titel 'Onschuldig' bij uitgeverij Luitingh.

Geen opmerkingen: