14 juli 2010

Stiekem gehoopt (nieuws, 2010)

'DUIVELSSONATE' WORDT 'TEUFELSSONATE'

Schrijver Alex van Galen heeft de Duitse vertaalrechten van zijn thriller 'Duivelssonate' verkocht aan uitgeverij Suhrkamp. Dat meldt de auteur op zijn website. Veel details over de deal worden niet prijsgegeven, maar volgens Van Galen hebben de Duitsers er 'een flink bedrag' ('vijf cijfers voor de komma', aldus de auteur) voor betaald.

Willem Bisseling, van Sebes & Van Gelderen Literair agentschap, maakte deze week de deal rond. Van Galen is uiteraard in zijn nopjes met het nieuws. ,,Ik hoopte stiekem al de hele tijd op een Duitse vertaling. Het is een spannend liefdesverhaal in de wereld van klassieke muziek dat volgens mij veel Duitsers zal aanspreken.'' Over de uitgeverij zegt hij: ,,Ik las vroeger al boeken van Suhrkamp, het was toevallig ook de enige Duitse uitgever die ik van naam kende. Ze hebben veel grote namen uitgegeven. Daarom is het een bijzondere eer dat 'Duivelssonate' straks ook op de lijst staat.''

Winfried Höning, redacteur van Suhrkamp, wil 'Duivelssonate' dit najaar of volgend voorjaar publiceren in de herlancering van hun imprint Insel Taschenbuch. ,,Voor mij is er geen twijfel over mogelijk dat Alex van Galen hier een prominent onderdeel van zal zijn'', aldus Hörning.

Suhrkamp heeft een rijk aanbod aan Nederlandse auteurs. De uitgeverij geeft onder andere vertaald werk uit van Gerbrand Bakker, Harry Mulisch, Cees Nooteboom en A.F.Th. van der Heijden. Nu de rechten aan Duitsland verkocht zijn zal Sebes & Van Gelderen Literair agentschap zich ook gaan inspannen om het boek aan andere taalgebieden te verkopen. ,,Ik kijk nu al uit naar de Frankfurter Buchmesse in oktober'', zegt Willem Bisseling, ,,ik denk dat er nog vele vertalingen in vele taalgebieden zullen gaan volgen.''

'Duivelssonate' vertelt het verhaal van een manisch depressieve pianist die zijn dode geliefde niet uit zijn hoofd kan zetten. De politie denkt dat hij haar vermoord heeft, waarna hij onderduikt. Als hij haar op een dag ziet lopen, raakt hij langzaam zijn grip op de werkelijkheid kwijt.

Van Galen werkte als scenarioschrijver mee aan tientallen televisieseries als 'Rozengeur & Wodka Lime', 'Onderweg naar morgen', 'In de Vlaamsche Pot', ''t Zonnetje in Huis' en 'SamSam'. Hij heeft ook enkele filmscripts verkocht aan Hollywood. Zijn boeken verschijnen bij A.W. Bruna Uitgevers. Zijn eerste boek 'De Opvolger' uit 2007 verschijnt dit najaar als Zwarte Beertje-pocket.

1 opmerking:

Marco Books zei

Gefeliciteerd, Alex. Een mooie prestatie!