13 juli 2010

Imago en zo (nieuws, 2010)

WAARDERING VOOR SPANNENDE BOEKENMAAND MAAR ZOZO

Jan Terlouw is onder de Nederlandse bevolking de schrijver met de sterkste reputatie. Carry Slee en Harry Mulisch zijn de nummers twee en drie op de ranglijst. In de toptien komt geen enkele thrillerauteur voor, zo blijkt uit een merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy waarvoor 1250 Nederlanders zijn ondervraagd.

,,Jan Terlouw wordt in alle lagen van de bevolking zeer gewaardeerd en dan vooral onder mensen ouder dan dertig jaar. Onder vrouwen is Carry Slee weliswaar favoriet, maar ook bij hen is Jan Terlouw een gevierd schrijver'', verklaart merkadviseur Hendrik Beerda.

Opvallend is de sterke positie van de Kinderboekenweek. Deze promotieperiode voor het kinderboek heeft zelfs een sterkere naam dan de Boekenweek. Alleen onder hoogopgeleiden is de Boekenweek net iets populairder dan de Kinderboekenweek. De waardering voor de twee andere boekevenementen met nationale bekendheid - het Boekenbal en de Maand van het Spannende Boek - blijkt beperkt te zijn.

Van de tientallen prijzen die de boekensector kent, zijn slechts zeven enigszins bekend bij de Nederlandse bevolking. Ook onder de fervente boekenkopers is de bekendheid van de meeste boekenprijzen gering. De Gouden Griffel, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het best geschreven kinderboek, is de prijs met de sterkste reputatie. ,,Kennelijk maken de activiteiten die zich richten op het lezende kind de meeste indruk, gezien de sterke positie van de Gouden Griffel en de Kinderboekenweek'', stelt merkadviseur Beerda.

Hoewel Nederland een enorm aantal uitgeverijen kent, komen deze bedrijven niet voor in de top-10 van sterkste merken in de boekensector. ,,Boekenkopers maken hun keuze op basis van de schrijver en de titel. Tot nu toe is het nog geen enkele Nederlandse uitgeverij gelukt om in dit keuzeproces een rol van betekenis te spelen'', verklaart Beerda. Kluwer en A.W. Bruna zijn de meest gerenommeerde uitgevers volgens het onderzoek. In de top vijftig van 'de sterkste merken' in de Nederlandse boekensector doet Saskia Noort, als representant van het thrillergenre, het nog het best. Zij staat op plaats 24. De Maand van het Spannende Boek, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef en de Gouden Strop volgen op respectievelijk plaats 39, 43, 46 en 48.

Top-10 van Nederlandse schrijvers met de sterkste reputatie

1. Jan Terlouw
2. Carry Slee
3. Harry Mulisch
4. Maarten 't Hart
5. Kluun
6. Kees van Kooten
7. Hella S. Haasse
8. Heleen van Royen
9. Paul van Loon
10. Ronald Giphart

1 opmerking:

Ron Smelt zei

Het is tijd dat deze sterke merken een reputatie scan doen op http://www.dekernwaarden.nl. Op die manier kunnen ze zien of ze bij hun stakeholders ook als sterk beleefd worden.