15 juli 2010

Nog eenvoudiger... (nieuws, 2010)

HERTAALDE RUS

In de boekenserie Leeslicht is vandaag het boek 'Een Rus in de Jordaan' van Appie Baantjer en Simon de Waal verschenen. In deze serie worden bekende romans hertaald in eenvoudig Nederlands.

Het boek is het twintigste deel in de reeks. De verschijning was aanleiding voor een feestelijke presentatie in het Baantjer Museum in Amsterdam, waarbij presentatrice Catherine Keyl en Baantjeracteur Serge-Henri Valcke een taalquiz deden.

De serie Leeslicht is in 2007 ontwikkeld door de uitgeverij Eenvoudig Communiceren en Stichting Lezen & Schrijven. De reeks is speciaal bedoeld voor de 1,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven, zoals dyslectici en inburgeraars.

In de serie zitten onder meer boeken van Kluun, Tommy Wieringa, Renate Dorrestein en een boek over Anne Frank. ,,We proberen alle groepen van literatuur te voorzien die aansluit bij hun ervaringswereld'', aldus de woordvoerster van de uitgeverij. ,,We hebben deze keer gekozen voor Baantjer, omdat de tv-serie veel werd bekeken door mensen met een laag leesniveau.''

De roman 'Is er hoop' van Dorrestein gaat over een jongen in een sociale werkplaats. Dit boek is vooral populair bij mensen die in een sociale werkplaats werken, aldus de woordvoerster. Ook het boek 'Komt een vrouw bij de dokter' van Kluun, dat over kanker gaat, doet het goed.

Geen opmerkingen: