23 juli 2010

Italiaans bergdorp (nieuws, 2010)

THRILLER OPENT FILM BY THE SEA

Met de Nederlandse première van de film 'The American' van Anton Corbijn opent het festival Film by the Sea vrijdagavond 10 september haar twaalfde editie. De film is gebaseerd op de thriller 'A Very Private Gentleman' uit 1990 van de Britse schrijver Martin Booth (1944-2004). De hoofdrollen worden vertolkt door George Clooney (rechts op de foto met regisseur Corbijn), Thekla Reuten, Violante Placido, Paolo Bonacelli en Johan Leysen. De film draait vanaf 16 september in de Nederlandse bioscopen.

Jack (George Clooney), een specialistische wapenmaker en ook wel eens gebruiker hiervan, is een meester in zijn vak. Wanneer een klus in Zweden slechter afloopt dan verwacht, reist hij naar zijn contact Pavel (Johan Leysen) in Rome. Hij besluit voorlopig onder te duiken in een klein Italiaans bergdorp.

Daar maakt hij kennis met een priester (Paolo Bonacelli) en een prostituee, Clara (Violante Placido) waar hij ook bevriend mee raakt. Tevens krijgt hij het verzoek om voor een nieuwe klant, Mathilde (Thekla Reuten) een wapen te maken. Beïnvloed door zijn nieuwe vriendschappen besluit Jack dat dit zijn laatste opdracht zal zijn. Maar zo makkelijk stap je niet uit dit milieu.

Regisseur Anton Corbijn (Strijen, 1955) is vooral bekend als fotograaf, maar zijn interesse en werkterrein reiken verder dan dat. Hij ontwerpt platenhoezen, logo's (zoals dat van Den Haag), posters, regisseerde clips (oa voor U2, Coldplay en Nirvana) en ontwerpt podia zoals sinds 1993 die voor de wereldtournee van Depeche Mode en voor Herbert Groenemeyer. Groenemeyer verzorgde ook de score voor The American. In 2007 maakte Anton Corbijn zijn speelfilm regiedebuut met 'Control'. 'The American' is de tweede speelfilm van Corbijn.

De twaalfde editie van International Filmfestival Film by the Sea vindt dit jaar in CineCity Vlissingen plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september. Het publiek groeide van 10.000 bezoekers in 1999 naar bijna 45.000 in 2009. Het gehele programma wordt 1 september bekendgemaakt. De verkoop begint 1 september. Zie ook de website www.filmbythesea.nl

Geen opmerkingen: