15 juli 2010

In een gymzaal (nieuws, 2010)

BROER EN ZUS MAKEN DRIELING

Trilogie is tegenwoordig hét toverwoord in het thrillergenre. Zo is er de spectaculair succesvolle 'Millenniumtrilogie' van de veel te vroeg overleden Zweed Stieg Larsson. We hebben de 'Oslo-trilogie' van de Noor Jo Nesbø en de 'Stockholmtrilogie' van Larssons landgenoot Jens Lapidus. De Deen Jussi Adler-Olsen boert ook goed met zijn driedelige Q-serie, voor het laatste deel 'De Noodkreet in de Fles' won hij zelfs de Glazen Sleutel. En in mei verscheen 'Land van Dromen', het eerste deel van de 'Minnesota-trilogie' van de Noor Vidar Sundstøl.

Je zou denken dat de trilogiekoek zo langzamerhand wel op is, maar niets is minder waar. In januari 2011 brengt uitgeverij A.W. Bruna de thriller 'Misbruik' op de markt, het eerste deel van de 'Konrad Simonsontrilogie'. Verantwoordelijk voor deze reeks zijn de Deense Lotte Hammer en Søren Hammer, zus en broer. Ze schrijven over misdaad in hun land, Denemarken dus, maar vreemd genoeg staat er - weliswaar in de aanbiedingsfolder van de uitgeverij - op de cover 'De misdaad in Zweden zal nooit meer hetzelfde zijn'.

In 'Misbruik' (deel 2, 'Wraak', en deel 3, 'Verraad', verschijnen respectievelijk in voorjaar 2011 en in 2012) maakt de lezer kennis met het moordzakenteam van hoofdinspecteur Konrad Simonson ('een man met een sterke moraal, maar met weinig discipline als het gaat om zijn eigen gezondheid'). Het team wordt op een maandagmorgen naar een school in Bagsvaerd, een voorstad van Kopenhagen, geroepen. In de gymzaal hangen de lijken van vijf naakte, op sadistische wijze toegetakelde mannen. Hun handen en geslachtsdelen zijn verwijderd, hun gezichten onherkenbaar verminkt. Het heeft alle schijn van een openbare afrekening. Aanvankelijk lopen alle sporen dood, totdat de daders via internet van zich laten horen: de vijf mannen waren pedofielen, en ze zijn niet zozeer vermoord als wel geëxecuteerd, gestraft voor hun misdaden. Nieuwe executies zullen volgen.

Daarop spoelt een golf van sympathie voor de daders door het land, gevoed door de op geld beluste sensatiepers. Algauw woden adressen van verdachte mensen via internet verspreid. Pedofielen én vermeende pedofielen worden in elkaar geslagen, gelyncht of tot zelfmoord gedreven. De kwestie gaat het publieke debat volledig beheersen, tot aan de hoogste politieke regionen aan toe. Het politieteam van Simonsen staat voor een schier onmogelijke taak: terwijl de gehele Deense samenleving zich tegen hen lijkt te keren, moeten zij de anonieme daders zien te vinden.

Van 'Misbruik' werden in Denemarken in drie maanden tijd 50.000 exemplaren verkocht. De rechten zijn inmiddels verkocht aan achttien landen waaronder de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Spanje. Lotte Hammer leest in haar vrije tijd het liefst Henning Mankell, haar broer houdt van Sjöwall en Wahlöö. Het duurde zes jaar voordat uitgever Gyldendal besloot hun debuut uit te geven.

1 opmerking:

Unknown zei

Dat 'Zweden' op het omslag wordt vanzelfsprekend aangepast op het echte boek. Foutje dat we al hadden ontdekt bij A.W. Bruna. ;-)