20 juli 2010

De koning blijft (nieuws, 2010)

'HET GOUDEN EI' DOMINEERT NOG STEEDS DE LEESLIJST

Het afgelopen jaar verslonden scholieren massaal de boeken 'Oeroeg' van Hella Haasse en 'Echte mannen eten geen kaas' van Maria Mosterd. Ook Kluun deed het goed, in populariteit streefde hij Harry Mulisch voorbij. Maar Tim Krabbé is met zijn thriller 'Het gouden ei' nog altijd de koning van de leeslijst. Dit blijkt uit de nieuwste ranglijst van de website Scholieren.com.

Zoals vorig jaar (en heel wat jaren daarvoor) staat Krabbé's 'Het gouden ei' op 1 (zo'n 299.000 downloads). De mysterieuze thriller over een verdwenen echtgenote blijft mateloos populair onder scholieren. 'Oeroeg' springt van positie 40 naar positie 2 (294.000 downloads), en Kluuns 'Komt een vrouw bij de dokter' stijgt van 7 naar 3. (286.000 downloads). Kluun laat daarmee voor het eerst Harry Mulisch achter zich, en eindigt één positie voor 'De aanslag'. De top 10 bevat een handjevol klassiekers: 'Turks fruit' (Jan Wolkers) staat op 8 en 'Oorlogswinter' (Jan Terlouw) op 9, maar Gerard Reve, Willem Frederik Hermans of Simon Vestdijk komen we niet tegen in de top tien. Marga Minco's 'Het bittere kruid' zakt dit jaar voor het eerst uit de Top 10 naar positie 13.

Maar liefst 8 van de 10 populairste boeken in de Ranglijst zijn verfilmd, waaronder recentelijk 'Komt een vrouw bij de dokter' (van positie 7 naar 3) en 'Oorlogswinter' (vorig jaar van positie 23 naar 8). Het succes van sommige boeken heeft dan ook ongetwijfeld te maken met een recente verfilming: de film brengt het boek onder de aandacht van scholieren en motiveert extra om het boek te gaan lezen.

In de top 100 staat Saskia Noort met 'Terug naar de kust' op 26 (gestegen van 76). Dan volgen Simone van der Vlugt met 'De reünie' op 28 (gezakt van 17), opnieuw Saskia Noort met 'De eetclub' op 42 (was 37) en opnieuw Van der Vlugt met 'Blauw water' op 59 (was 75). Op de Hotlist (met uitsluitend boeken die de laatste vijf jaren zijn verschenen) staan ook auteurs als Lieneke Dijkzeul, Esther Verhoef en René Appel.

Scholieren.com is naar eigen zeggen het grootste onafhankelijke platform voor middelbare scholieren. Sinds december 1999 houdt de site per boektitel bij hoe vaak een uittreksel wordt gedownload. Scholieren.com wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht.

Geen opmerkingen: