08 juli 2010

Wordt verwacht 193 (nieuws, 2010)

EEN EXPLOSIEF DOCUMENT

De Britse journalist Adam LeBor schreef voor The Economist recensies van thrillers. Vorig jaar beproefde hij zelf eens z'n geluk met 'The Budapest Protocol'. De stevig geprijsde (24,95 euro) Nederlandse vertaling 'Het Boedapest Protocol' verschijnt in november 2010 bij BBNC uitgevers. Daarin stelt LeBor de vraag: Wat zou er gebeurd zijn als de nazi's niet waren verslagen?

Het is winter 1944. De Hongaarse hoofdstad Boedapest is bezet door de nazi's. Miklos Farkas breekt uit een Joods getto om eten in te zoeken - in het hoofdkwartier van de bezetter. Hier krijgt hij Het Boedapest Protocol in handen, een document waarin de naoorlogse plannen van de nazi's worden beschreven. Miklos beseft dat dit document voor altijd verborgen moet blijve, wil hij het er levend vanaf brengen.

Boedapest nu. Terwijl de Europese Unie in beslag wordt genomen door de verkiezingscampagne voor de eerste president van Europa, wordt Miklos Farkas op brute wijze om het leven gebracht. Zijn kleinzoon Alex, journalist van beroep, gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt een ijzingwekkend complot, gesmeed in de laatste dagen van het Derde Rijk, die de economische van Europa garandeert - en plannen voor een nieuwe Holocaust.

Journalist Adam LeBor heeft zijn standplaats in Boedapest. Hij begon in 1991 als correspondent en maakte de ineenstorting van het communistische systeem en de Balkanoorlogen mee. Hij schrijft momenteel over Centraal-Europa voor The Times. Hij heeft inmiddels acht boeken op zijn naam staan, waaronder een over meesteroplichter Bernard Madoff. Zijn thrillerdebuut 'Het Boedapest Protocol' is fictie, maar wel geïnspireerd door het feit dat er in 1944 een document van de Amerikaanse geheime dienst opdook, het 'Red House Report', waarin geheime plannen van de nazi's voor een Vierde Duitse Rijk werden onthuld.

Geen opmerkingen: