16 juli 2010

Wordt verwacht 195 (nieuws, 2010)

DELPHINES DUBBELLEVEN

Van haar thrillerdebuut 'Doof' uit augustus 2008 verkocht Siska Mulder ruim tienduizend exemplaren. Ruim twee jaar later presenteert de schrijver-journalist een nieuwe misdaadroman. Mulder twitterde onlangs: 'Nieuwe versie van mijn manuscript verzonden naar de uitgeverij. Ben niet eens echt blij. Misschien heb ik last van het lege-nestsyndroom.' Hoe dan ook, haar nieuwe boek 'Na Delphine' verschijnt in november 2010 bij uitgeverij De Boekerij.

Er zit een Delphine in de titel en deze dame speelt dan ook een belangrijke rol in de thriller. Delphine Zomerland heeft alles: een goed huwelijk, twee mooie dochtertjes, een bloeiende carrière en een hechte vriendengroep. Als ze totaal onverwacht haar gezin verlaat, blijft haar hartsvriendin Nina vertwijfeld achter. Waarom heeft Delphine vooraf niets laten merken? Is ze wel vrijwillig vertrokken?

Als Nina de waarheid boven tafel probeert te krijgen, stuit ze op weerstand binnen de vriendengroep. Tijdens haar zoektocht naar Delphine komt ze steeds meer alleen te staan. Ze ontdekt dat Delphine er een dubbelleven op nahoudt. En ook haar vrienden blijken niet te zijn voor wie ze zich uitgeven.

Siska Mulder werkt onder meer als verslaggever bij Trouw en Marie Claire en schrijft artikelen, columns en verhalen voor bladen als Viva, Jan en Linda. In 2005 verscheen haar debuutroman 'Zus'.

NETWERKSTALKER

Kun je als thrillerschrijver twee keer debuteren? Wat Sabine van den Eynden betreft wel. Vorig jaar verscheen haar eersteling 'Deadline'. En in oktober 2010 debuteert ze weer, maar dan als de helft van het schrijversduo Proper & Van den Eynden. 'Vals profiel' heet hun - overigens niet eerste gezamenlijke - proeve van bekwaamheid en gaat over de gevaren van social media.

Het leven lacht dierenarts Myrthe toe, maar echt gelukkig is ze niet. Op een doodgewone dinsdag ontvangt ze een mailtje van een bijna vergeten klasgenoot, die haar profiel op een netwerksite heeft gevonden. Al snel mailen ze dagelijks en begint het contact verdacht veel op een affaire te lijken - al was het maar omdat Myrthes vriend Boris van niets weet.

Maar dan ontpopt de charmante jeugdvriend zich tot een stalker van de ergste soort. Wie is deze Menno eigenlijk? Bestaat hij wel? Om hem te kunnen ontmaskeren, moet Myrthe zich razendsnel ontwikkelen tot een internetexpert. En naarmate ze hem dichter nadert, blijkt haar mysterieuze aanbidder steeds maniakaler en gevaarlijker te zijn.

Sabine van der Eynden is scenarioschrijver en werkte voor televisieseries als 'Rozengeur & Wodka Lime' en 'Goede tijden, slechte tijden'. Samen met haar partner Emile Proper schreef ze eerder de roman 'Gooische vrouwen: hoe het begon'. Emile Proper is in het dagelijks leven redacteur bij de Amsterdamse tv-zender AT5.

Andere nieuwe titels:

John Verdon - 'Ik weet wat jij denkt' (oktober 2010). 'Harlan Coben meets Twin Peaks', zo wordt dit debuut van de Amerikaanse reclameman John Verdon bestempeld. Het begint met een anonieme brief waarin een eenvoudig verzoek staat: Neem een getal in je hoofd, maakt niet uit welk'. In de bijgevoegde gesloten envelop blijkt precies hetzelfde getal te staan. Leuk? Niet echt. Wie zo'n brief ontvangt wordt binnen enkele dagen op brute wijze vermoord. Een gepensioneerde rechercheur ziet de vreemde brieven als een spannende en uitdagende puzzel.
Will Adams - 'Labyrint' (oktober 2010). Derde thriller van Amerikaanse ex-consultant over onderwaterarcheoloog (drie keer woordwaarde) Daniel Knox. Franse archeoloog Roland Petitier beweert het legendarische Gulden Vlies te hebben gevonden. Maar voordat hij dit publiek kan maken, wordt hij dood aangetroffen in zijn hotelkamer. Zijn voormalige vertrouweling wordt verdacht van de moord. Alleen Daniel Knox kan zijn onschuld bewijzen.
Benjamin Black - 'De zwaan van Dublin' (oktober 2010). Derde thriller van Black (pseudoniem van John Banville). Patholoog Garret Quirke wordt bezocht door een bevriende collega die hem smeekt geen autopsie te plegen op diens vrouw Deirdre, wier levenloze lichaam onlangs uit de Baai van Dublin is gevist. Hoewel alles wijst op zelfmoord, vermoedt Quirke dat er iets niet klopt.
Harlan Coben - 'Vals spel', 'Vermist', 'Tegenwerking', 'Ontwricht' (januari 2011). Vier nog niet eerder in Nederlandse vertaling verschenen thrillers van deze Amerikaanse bestsellerauteur. In deze thrillers staan de begindagen van hoofdrolspeler sportmakelaar Myron Bolitar centraal.
Alicia Giménez Bartlett - 'Het lege nest' (januari 2011). Nieuw deel in de Barcelona-serie van deze 'Spaanse Donna Leon'. Inspecteur Petra Delicado wordt bestolen door een jong meisje. Ze slaagt er in haar tas terug te krijgen. Alles zit er nog in, behalve haar dienstwapen. De diefstal maakt haar tot het mikpunt van de spot van haar collega's.
Matt Lynn - 'Vuurkracht' (november 2010). Broken Ridge Jail, Afrika's beruchtste gevangenis. Iedereen wil eruit, maar ex-SAS-soldaat Steve West wil er juist in. Zijn opdracht: Ollie Hall redden, zijn maat en collega uit het huurlingenlegioen.
Kathy Reichs - 'Spinnenbotten' (oktober 2010). Forensisch antropoloog Temperance Brennan doet onderzoek naar een verdrinking. Het lijkt erop dat het slachtoffer om het leven is gekomen bij een bizar seksspel. Het lichaam wordt geïdentificeerd als een man die al in 1968 in Vietnam is gestorven.
Nora Roberts - 'De zoektocht' (oktober 2010). Fiona Bristow heeft haar eigen hondenschool op een eiland voor de kust van Seattle. Zij is de enige overlevende van de Red Scarf-seriemoordenaar, die de politieagent met wie ze verlooofd was, heeft doodgeschoten. Dan duikt er een nieuwe serial killer op, die het werk van zijn Red Scarf-collega lijkt te willen voltooien.
Lee Vance - 'Wraakhandel' (januari 2011). Financiële thriller van oud-Goldman Sachs-functionaris. Het 12-jarig zoontje van Mark Wallace, hot shot op Wall Street, wordt gekidnapt. Zes jaar later bezwijkt zijn huwelijk bijna onder het gewicht van het verlies en de onzekerheid. Wallace heeft zich op zijn werk gestort en is inmiddels een machtige consultant op de olie- en energiemarkt. Dan krijgt hij via een informant gevens door over de olievoorraad van Saoedi-Arabië. Deze informant is ook in het bezit van een foto van Wallace' zoontje. De foto is netvoor diens verdwijning gemaakt.

Geen opmerkingen: