06 februari 2022

Een dik oor (nieuws, 2022)

Jeff Meeks op zoek naar een meidenschuurOm de omikronverveling tegen te gaan, heeft schrijver Peter de Zwaan deze maand een nieuw avontuur van zijn antiheld Jeff Meeks aan de openbaarheid toevertrouwd. Het boek heet De meidenschuur en is de achtste misdaadroman waarin de loner zijn opwachting maakt.


Als je zegt dat een vastgebonden Sylvie Meis model heeft gestaan voor de cover van dit boek, dan geloven we het meteen. De Zwaan heeft - om het kiezen voor dit boek nog meer te vergemakkelijken - de eerste alinea van zijn nieuwe boek vrijgegeven. En die gaat als volgt:

Een minuut na sluitingstijd liep ik het filiaal van Wells Fargo uit, een halve minuut later lag ik languit op het grasveldje ernaast met een suizend hoofd, een dik oor en veel belangstelling van automobilisten die remden, maar niet stopten. In Dover, New Jersey moet meer gebeuren dan een overval voor ze er overstuur raken.

Gael Quinones heerst over Dover, New Jersey, met Tonio als zijn sterke man. Hij heeft een hekel aan iedereen die niet Spaanstalig is, ook aan Jeff Meeks die een baantje als uitsmijter heeft in een bar die wordt gedreven door latino’s.

Dover is ook een van de plaatsen waar Lenny the Giant en Little Levy Beaurevoir geld hadden gestort. Jeff Meeks is hun erfgenaam. Als hij een deel van het geld heeft opgehaald wordt hij neergeslagen en beroofd. Dat krijg je, in Dover, als je de verkeerde mensen boos maakt.

Meeks gaat achter zijn overvallers aan en achterhaalt hun namen met wat hulp van Spaans-Duitse Heather Schrier, die zich omschrijft als een ‘werkend meisje’ en vindt dat ze een wereldberoep heeft. Heather is al jaren op zoek naar haar zusje Emma die, nadat ze illegaal de grens overstak, in handen viel van een handelaar in jonge vrouwen en terecht kwam in de meidenschuur. De zoektochten van Meeks en Heather gaan parallel lopen als ze ontdekken wie de eigenaar van de meidenschuur is, welke banden er zijn met Dover en wie verantwoordelijk is voor de dood van de zuster van Gael Quinones, die een dochtertje naliet dat met grote tegenzin wordt opgevoed door haar oom.

Peter de Zwaan schreef ruim twintig misdaadromans waaronder zeven met als hoofdpersoon ‘loner’ Jeff Meeks. Hij kreeg twaalf keer een nominatie voor een boekenprijs en won in 2000 De Gouden Strop met Het Alibibureau.


Geen opmerkingen: