14 april 2010

Waar blijft de tijd?'MINDER SASKIA EN STIEG, MEER RECENSIES'

(Door Peter Kuijt)

Taart en champagne! Slingers en bloemen! De vlag uit! Vandaag doen we extra aardig tegen de medemens en helpen we nog vaker dan gebruikelijk oude dametjes met oversteken. Want De Spanningsblog bestaat drie jaar. En plakt er op zijn minst nog een jaartje aan vast. Met hier en daar een aanpassing, want we moeten met de tijd mee. Maar... de site blijft onafhankelijk en advertentievrij.

Een paar weken geleden vroeg ik (ik ja, want ik kan wel doen alsof de redactie uit meerdere personen bestaat, feit is dat De Spanningsblog gewoon een eenpersoonshobby is...) om suggesties ter verbetering van deze aan het edele thrillergenre gewijde site. Want hebben wij niet allen de wijsheid in pacht?

De mailbox hield zich dapper staande en liet een keur aan reacties binnen van thrillerfans, uitgevers en ook schrijvers. Er werden veel veren in de bips gestoken. Geprezen werden de actualiteit, de scherpte, de speelsigheid, de niet altijd even politiek-correcte toon en de variatie. Dank daarvoor! Het zal me nog dagen de nodige moeite kosten om niet naast mijn schoenen te gaan lopen.

Verbeterpuntjes werden gelukkig ook aangedragen. Bericht eens wat minder over Saskia Noort, Stieg Larsson en Dan Brown, want er was de laatste tijd 'een overkill', klaagde een lezer. Ik wil graag meer recensies, opperde een ander. Een derde zou een uitgebreidere agenda toejuichen. ,,En misschien onderaan zo'n schermpje waar je ook je twitters ziet staan.'' Kan je ook misschien iets cartoonachtigs doen?'', vroeg een respondent. Heeft het zin een samenwerking aan te gaan met de site misdaadromans.nl, opperde een ander. Een volgende suggestie was om Spanningsblog-followers via een e-mailnieuwsbrief op de hoogte te houden van actuele zaken op de site.

Zinnige tips, die - waar (technisch) mogelijk - in daden worden omgezet. Zo streeft De Spanningsblog ook naar meer boekbesprekingen op de site, maar is daarbij niet alleen afhankelijk van het eigen leestempo, maar tevens van recensies die van collega-critici kunnen en mogen worden overgenomen. De Spanningsblog is daarom op zoek naar recensenten die - onbezoldigd, het is per slot van rekening liefdewerk oud papier - besprekingen van thrillers willen aanleveren. Geïnteresseerden kunnen zich via het mailadres dat onderaan deze pagina te vinden is melden, het liefst met een voorbeeld van een proeve van bekwaamheid. Recensies worden niet het eigendom van De Spanningsblog, het auteursrecht blijft bij de schrijver van de bespreking.

Waar de respondenten het allemaal wel over eens zijn, is dat De Spanningsblog vooral onafhankelijk moet blijven. ,,Commercieel? Liever niet, maar als het niet anders kan: a.u.b. geen bewegende troep op het scherm'', aldus een inzender. Er is evenmin behoefte aan weggeefacties en prijsvragen. ,,Die kosten volgens mij alleen maar tijd. Bovendien vind ik dat altijd gemuts, maar dat is persoonlijk'', stelde een schrijfster. ,,Een zeldzame site waar eens geen reclame wordt gemaakt, is een verademing'', stelt een volger uit België. ,,Mijns inziens zijn er al een paar andere sites en fora kwalitatief enorm gezakt door er weggeefbarakken van te maken. Met weggeefacties en prijsvragen lok je een totaal ander publiek dan, hetgeen aan de reacties te zien, nu uw blog bezoekt: auteurs, recensenten en zeer verstokte liefhebbers van het genre.'' Een meerwaarde kan deze volger er echt niet in vinden. Wij van De Spanningsblog ook niet. Derhalve: Geen advertenties, geen weggeefacties, geen prijsvragen.

Nogmaals, dank voor al uw reacties. Heeft u op- of aanmerkingen, klachten en adviezen: blijf ze sturen. Deze site kan er alleen maar beter van worden.

11 opmerkingen:

Unknown zei

Van harte! Snijd de taart maar aan en schenk de champagne in. Waar kan ik me melden voor een punt en een slok?

Alex van Galen zei

Gefeliciteerd, Peter. De spanningsblog is uitgegroeid tot een onmisbare nieuwsbron over thrillers. Vandaag even op je lauweren rusten en taart eten, morgen weer vlijtig verder!

Marcel Uljee, www.bloedspannend.nl zei

Gefeliciteerd met onbetwist de meest actuele en volledige weblog over Nederlandstalige thrillers!

Remko Meddeler zei

Nee, felicitaties via Twitter én het blog zelf zijn ook niet voldoende. Mailtje volgt!

Unknown zei

Gefeliciteerd! Al drie jaar lang in de favorieten. Elke dag even kijken wat de spanningsblog te melden heeft. Vaste prik. Bedankt!

Martin JidW zei

Van harte, Peter!
En nog vele jaren, a.u.b. :)

Danielle Hermans zei

Broeva en haro! Peter, van harte met spanningsblog!

Willem zei

De beste en snelst geinformeerde nieuwssite voor ons genre, hoe speelt hij het klaar. In de favorieten ook bij mij. Van harte gefeliciteerd.

Unknown zei

Kerel, van harte!

Je blog is een dagelijkse must-read in mijn informatiezee!
Je geeft veel en terzake info en de recensies zijn eerlijk èn informatief.

Als je zelf spanningsblog.nl registreert, mag je mijn hosting gratis gebruiken!

Guido Huisintveld zei

Een lichte maar desalniettemin respectvolle buiging richting uw persoon en uw digitale creatie, welke vrijwel dagelijks met genoegen wordt gefrequenteerd.

Om A. van Duin te citeren: "We zullen doorgaan!"

Simon zei

Ook hier, op de jarige Job-site, dan een warme felicitatie en nog vele mooie jaren!!