01 oktober 2012

Snipperleven (nieuws, 2012)

BAVO DHOOGE PRESENTEERT ZEVENTIGSTE S-ROMAN

De zeventigste S-roman van de Vlaamse auteur Bavo Dhooge is een feit. Het boek heet De Speler en is ditmaal geen thriller, maar een 'literaire roman'. Dhooge presenteert zijn boek van 9 tot 20 oktober op het Internationaal Filmfestival in Gent. De schrijver is lid van de internationale jury van het festival. De roman wordt tijdens het hele festival gepresenteerd in de VIP-tent naast het Kinepolis-filmcomplex in Gent.


Dhooge, zelf opgeleid en afgestudeerd als filmregisseur, schreef een roman over de wereld en de schijnwereld van de film. 'De Speler', die verschijnt bij uitgeverij Marmer, gaat over het 'snipperleven' van Jacques Satine, die, zoals een voetballer soms niet in een wedstrijd zit, momenteel niet in het leven zit. Door de crisis gedegradeerd tot figurant (on)der figuranten, ziet Satine zijn vrouw lijden. Omdat de situatie stilaan onhoudbaar is en Satine alleen het beste wil voor zijn vrouw, besluit hij haar alsnog gelukkig te maken door haar aan haar nieuwe liefde 'door te geven'.

Ondertussen zoekt hij voor zichzelf een nieuwe rol in het leven. Als filmliefhebber richt hij zijn leven in als filmset en speelt alleen nog scènes uit bekende films na om zich te onttrekken aan enige emotionele diepgang. Tot de realiteit hem blijkt in te halen

Bavo Dhooge (31 januari 1973, Gent) leek in de wieg gelegd voor een internationale tenniscarrière, maar legde zich al vrij snel toe op zijn andere passie: schrijven. Hij volgde Grieks-Latijnse in het Sint-Lievenscollege te Gent en besloot toen al om schrijver te worden. Na zijn middelbare studies ging hij Film & Televisie studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zijn eindwerk, de korte film 'Warmwatervissen', werd geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Gent en Brussel. Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter en schreef teksten voor documentaires en commercials. Tegelijk ging hij aan de slag als journalist en recensent voor de weekbladen HUMO en CHE.

Hij is auteur van 70 boeken en 50 verhalen waarvan de titel met een S begint, waardoor hij de toepasselijke bijnaam 'S-Express' kreeg. Zijn misdaadroman 'SMAK' kreeg de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. 'Stiletto Libretto' won in 2009 de Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor het Beste Nederlandstalige Spannende boek (waarvoor hij al twee keer eerder genomineerd was), maar greep in dat jaar net naast de Gouden Strop. Zijn werk is vertaald in Zuid-Afrika, Rusland en Thailand. Hij schrijft ook onder diverse pseudoniemen literair werk.

Geen opmerkingen: