12 oktober 2012

Plaatjes kijken (nieuws, 2012)

MILLEN(N)IUM-STRIPS IN AANTOCHT

Het eerste deel van de stripalbumversie van de Zweedse thrillertrilogie 'Millennium' ligt in maart 2013 in de winkel, althans ten minste de Franstalige versie. De Nederlandse vertaling volgt mogelijk begin april. Dat heeft uitgeverij Dupuis bekendgemaakt. De cover van Millenium (met één n) en enkele pagina's van het eerste album zijn op de website van de uitgeverij te bekijken.

De drie thrillers van de Zweed Stieg Larsson, zijn wereldwijd een van de grootste successen in de boekenbranche van de jongste jaren. Van de boeken 'Mannen die vrouwen haten', 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' werden wereldwijd al meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. De trilogie werd verfilmd en bewerkt voor televisie. Larsson overleed op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval in november 2004, nog voor de publicatie van zijn misdaadromans.

De reeks wordt verstript in zes delen, twee stripalbums per roman in een ritme van twee per jaar. Het tekenwerk werd toevertrouwd aan de Spanjaard José Homs en de bewerking van het scenario aan de Franstalige Belg Sylvain Runberg. Delen 3 en 4 worden getekend door de Spanjaard Man.

Volgend jaar wordt overigens ook een andere stripversie van de Millenniumtrilogie verwacht. De Schotse misdaadschrijfster Denise Mina levert voor de albums die door DC Comics worden uitgegeven het scenario. Mina is uitgekozen door de erfgenamen van Larsson. De tekenaar is Leonardo Manco, met wie Mina eerder samenwerkte aan de Hellblazer-strips. Lisbeth Salander is Mina's favoriete karakter uit de reeks, zei de schrijfster eerder. ,,Haar optreden is de belangrijkste gebeurtenis voor mij.''

(Bron: De Morgen, De Spanningsblog)

Geen opmerkingen: