07 oktober 2012

Beleggingsobject (nieuws, 2012)

'FOTOFINISH' IN DE AANBIEDING

Nederlandse thrillers doen het goed op televisie. Zo waren er Gouden Kalveren voor 'Cop vs Killer' en 'Overspel'. En van 'Penoza' wordt een Amerikaanse remake gemaakt. Het moet dan ook raar lopen wil de serie gebaseerd op de bekroonde thriller 'Fotofinish' van Jac. Toes niet in de handen van een omroep vallen.

'Fotofinish' is in de aanbieding. Productiemaatschappij NOBS (afkorting voor NO BullShit) heeft afgelopen zomer een week lang opnamen gemaakt voor enkele trailers om gegadigden te bewegen geld te steken in deze actiethriller. NOBS kreeg daarvoor een pilotsubsidie van het Mediafonds.

De trailers (een korte is te zien op internet, een lange - van een kwartier - is met een opvraagbare code te bekijken) zijn bedoeld om sponsors en investeerders te laten zien welk product ze kunnen verwachten wanneer ze bereid zijn om geld en/of goederen dan wel diensten in de serie te steken. Het gaat om een vierdelige tv-serie die in eerste instantie door Omroep Gelderland zal worden uitgezonden en daarna door een landelijke omroep. Omroep MAX is de eerste gegadigde.

'Fotofinish' vertelt het verhaal van een ambitieuze strafrechtadvocaat, Stan Dewende, die het slachtoffer wordt van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Toeval, haalt iemand macabere grappen uit of is er sprake van een complot? Maar de belangrijkste vraag is: beschikt Dewende nog over een heldere kijk op de werkelijkheid, of is hij verstrikt geraakt in zijn eigen bange hersenspinsels?

Het boek werd in 1997 geschreven als een 'psychologische actiethriller' en verscheen in een speciale uitgave van de Gelderse Stichting voor Kunst en Cultuur. De oplage was binnen enkele weken uitverkocht waarna uitgeverij L.J. Veen een nieuwe editie bezorgde. In juni 1998 werd de thriller bekroond met de Gouden Strop.

Jac. Toes heeft zelf het scenario voor de serie gescheven. ,,In vergelijking met het boek is er een aantal wijzigingen aangebracht'', aldus de schrijver. ,,Zo is de rol van een femme fatale teruggebracht tot die van een slachtoffer en ligt de focus op een titanenstrijd tussen de twee troonopvolgers op het advocatenkantoor. Maar de plotlijnen zijn in de kern gehandhaafd.''

Toes is bijzonder ingenomen met de drie hoofdrolspelers: Mattijn Hartemink (o.a. uit de film 'De eetclub'), Marcel Hensema ('Penoza', 'Cop vs Killer') en Kim Pieters ('Lijn 32'). ,,Mijns inziens passen die perfect bij elkaar: ze hebben een sterke match. Het is nog een paar maanden afwachten of de serie er ook daadwerkelijke serie komt.''

Geen opmerkingen: