31 oktober 2012

Barometer (nieuws, 2012)

MANNELIJKE AUTEUR FAVORIET ONDER VLAMINGEN

Pieter Aspe
De Vlaamse lezer kiest voor mannelijke auteurs. Thrillerauteur Pieter Aspe voert een exclusief mannelijke top vijf van favorieten aan. Dat is één van de opvallendste conclusies van de Boekbarometer 2012 waarin mediawinkel eci.be peilt naar het leesgedrag van de Vlaming en de Nederlander. Voor zijn jaarlijkse Boekbarometer ondervroeg eci.be dit najaar 3869 Vlamingen en 4866 Nederlanders.

Gevraagd naar zijn favorieten, geeft de Nederlander hoofdzakelijk een vrouwelijke auteur op. Saskia Noort staat op één, voor Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer (het vrouwelijk pseudoniem van de vorig jaar overleden Paul Goeken) en Loes den Hollander.

In Vlaanderen is de top vijf van favoriete Vlaamse auteurs een exclusieve mannenaangelegenheid. Pieter Aspe voert de lijst aan, gevolgd door Luc Deflo, Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Dimitri Verhulst.

Sandra Van Geeteruyen, communicatiemanager bij eci.be, vertelt in Knack dat het thrillergenre in Vlaanderen weinig bekende vrouwelijke auteurs kent en dat de combinatie vrouw en schrijverschap die in Vlaanderen 'geen sinecure is'.

E-books zijn in Nederland meer in opmars dan in Vlaanderen. Eén op de vier Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar digitale boeken te hebben gelezen. In Vlaanderen is dit één op negen.

De helft van de Nederlanders leest meer dan 10 boeken per jaar, bij de Vlamingen ligt dit op 43 pct. Eén Vlaming op de twee spendeert meer dan 100 euro per jaar aan boeken, tegenover twee op vijf Nederlanders.

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: