19 oktober 2012

De hoogste kwaliteit (nieuws, 2012)

GOLD DAGGER VOOR IERSE JOURNALIST

Gene Kerrigan
De Ierse journalist Gene Kerrigan heeft donderdag 18 oktober met zijn thriller 'The Rage' de Gold Dagger voor beste misdaadroman van het jaar gewonnen. De jury van de Crime Writers' Association omschreef het winnende boek als een door 'spanning opgezweepte storm van geweld' in de achterbuurten van Dublin. Kerrigan won met zijn boek een geldbedrag van 2500 pond (2800 euro).

De thriller van Kerrigan, die verkozen werd boven boeken van M.R. Halle, Chris Womersley en N.J. Cooper, vervlecht verhaallijnen over beroepscrimineel Vincent Nailey en rechercheur Bob Tidey. Naylor is net uit de gevangenis ontslagen en beraamt al weer een nieuwe overval, terwijl Tidey de moord op een bankier onderzoekt. Wanneer Tidey wordt getipt door een non dat er iets geheimzinnigs gaande is in haar straat in de Ierse hoofdstad, barst het geweld los. ,,Een complexe 'noir thriller', die meerdere lagen bevat, in een grootse stijl en met vaart geschreven'', aldus de jury. Kerrigan heeft tientallen jaren ervaring als journalist. Hij werd in 1985 en 1990 gekozen tot World Journalist of the Year.

Kerrigan kreeg zijn prijs tijdens een bijeenkomst, waarop ook Charles Cumming werd onderscheiden, maar dan met de CWA Ian Fleming Steel Dagger voor zijn thriller 'A foreign country'. Daarin schrijft hij over het eerste vrouwelijke hoofd van MI6, die zes weken voordat zij aan haar nieuwe baan begint, spoorloos verdwijnt.

De Amerikaanse debutant Wiley Cash ging met de John Creasey New Blood Dagger naar huis voor zijn 'A Land More Kind Than Home'. Daarin schrijft hij over een duivelse pastoor en een negenjarig kind, dat ziet hoe zijn autistische broer sterft tijdens een kerkdienst.

Schrijver Peter James en voorzitter van de CWA was opgetogen over de kwaliteit van de inzendingen dit jaar. ,,Men neemt nog steeds aan dat er een gat gaapt tussen kwaliteitsfictie en misdaadromans, maar dit is de hoogste kwaliteit in de Engelse literatuur, aldus de bestsellerauteur. ,,Goede misdaadliteratuur is beter dan enig ander genre in staat om de wereld waarin we leven te beschouwen en te onderzoeken.''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: