23 oktober 2012

Lange, koude nachten (nieuws, 2012)

DE WAAL GAAT STUG DOOR IN DUOBAAN

Oud-rechercheur Appie Baantjer en rechercheur Simon de Waal begonnen in 2009 met een serie politieromans over de oudere Amsterdamse speurder Peter van Opperdoes en zijn jeugdige collega Jakob. Maar de samenwerking tussen de twee auteurs was helaas van korte duur. De geestelijk vader van rechercheur De Cock overleed op 29 augustus 2010 op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker. Baantjer heeft meegeschreven aan de twee eerste policiers en van de derde, 'Een dief in de nacht', heeft hij nog wel de cover onder ogen gehad.

Op uitdrukkelijk verzoek van Baantjer besloten uitgeverij Lebowski en De Waal de reeks voort te zetten en wel onder de naam De Waal & Baantjer. ,,Hoeveel delen er nog zullen komen? Pff, ik heb geen idee. Ik ga gewoon door en ik zie wel'', zei De Waal kort na het overlijden van zijn kompaan.

Drie jaar later werkt De Waal in zijn uppie nog steeds stug door in deze duobaan. Morgen verschijnt 'Een licht in de duisternis', deel zeven in de reeks. Met beide schrijvers is destijds overeengekomen dat Baantjers royalty's van de boeken zullen worden geschonken aan een door hem uitgekozen goed doel, via het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis. De Jordaan gaat gebukt onder een dik pak sneeuw, en de nachten zijn koud en lang. Maar er is één vreemd lichtpuntje in de duisternis: op het Johnny Jordaanplein, waar vijf standbeelden van bekende vertolkers van het Amsterdamse levenslied staan, heeft iemand een simpel geboetseerd hoofd van klei neergezet, met een brandend kaarsje ervoor.

Hoewel er in eerste instantie geen sprake lijkt van een misdrijf, intrigeert het anonieme hoofd rechercheur Peter van Opperdoes en zijn collega Jacob mateloos. Het lijkt wel een klein ereteken, een gedenkplek voor iemand die er niet meer is. Maar voor wie is het bedoeld? En, belangrijker nog... waarom?

De Waal & Baantjer - Een licht in de duisternis. Uitgeverij Lebowski, 160 pag., € 9,95. ISBN 978 90 488 1513 5

Geen opmerkingen: