18 oktober 2012

Grenzen verleggen (nieuws, 2012)

MABEL-THRILLER VERSCHIJNT MEDIO NOVEMBER

Op 15 november ligt hij dan toch in de winkel. De eerder uitgestelde thriller 'Onze vrouw in Tripoli' van Tomas Ross, met daarin een prominente rol voor prinses Mabel.

Factionschrijver Ross verwerkt onder meer de mislukte reddingsoperatie van de Koninklijke Marine met een helikopter in Libië. Op 27 februari 2011 landt deze Lynx op het strand van de kustplaats Sirte om daar een Neder­landse ingenieur en een Zweedse vrouw op te halen. Wat zat er achter deze geheime reddingsactie, vlakbij de villa van de toenmalige leider Muammar Khadaffi, terwijl de situatie in Libië nog allerminst bedreigend was? 'Onze vrouw in Tripoli' is Ross' fictieve reconstructie van deze opmerkelijke gebeurtenis.

December 2010. De Zweedse Camilla Edström, minna­res van Khadaffi's zoon Al Mutassim, ontvlucht Tripoli nadat ze de man heeft gevon­den naar wie ze al jaren op zoek is, de internationaal gezochte terrorist Hassan Tantor.

In Londen wacht de bewoonster van een chique appartement ondertussen op een geheime uitnodiging. Ze is lid van the Young Global Leaders, de groep topmanagers die door George Soros wordt gefinancierd. De vrouw is niemand minder dan Mabel van Oranje.

In Frankrijk ontvangt de Nederlandse oud-diplomaat Willem van Lanschot een brief van Camilla Edström waarin staat dat Tantor verantwoordelijk is voor de moord op zijn vrouw. Hij vertrekt naar Libië, maar Camilla is spoorloos verdwe­nen. Tijdens zijn zoektocht raakt hij verstrikt in een web van intriges, waarbij alles draait om zijn eigen verleden en dat van zijn vermoorde vrouw.

De thriller zou aanvankelijk in april van dit jaar uitkomen bij uitgeverij Cargo. Maar Ross besloot tot uitstel van zijn thriller na het ernstige skiongeval van prins Friso in het Oostenrijkse Lech in februari van dit jaar. Het uitstel heeft alles te maken met piëteit, liet Ross toen weten. ,,Ondanks mijn republikeinse inslag is dit natuurlijk een drama dat me grenzen dicteert.'' De auteur heeft de afgelopen maanden bekeken 'hoe en of ik die grenzen kon verleggen'. ,,Want het boek is te mooi om niet af te maken.''

Geen opmerkingen: