12 oktober 2012

Hamertje tik (nieuws, 2012)

HELFT TUPLA M. GAAT GENOOTSCHAP THRILLERAUTEURS LEIDEN

Wendela de Vos, de helft van het schrijversduo Tupla M., wordt de nieuwe voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Zij neemt eind november de voorzittershamer over van auteur Willem Asman die het gilde, bestaande uit schrijvers, uitgevers en recensenten, vier jaar heeft geleid. De Vos wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van het 'mannenbolwerk' GNM.

De Vos (1947) is een kleindochter van toneelschrijver Herman Heijermans. Ook zij schreef en schrijft teksten voor theater. Van haar hand is onder meer een libretto voor het prijswinnende oratorium 'Nova Zembla'. Als columnist schreef zij voor het internetmagazine Vitaal.nl.

Vanaf 2005 publiceert zij, onder de naam Tupla Mourits (en later Tupla M.), samen met duoschrijver Atie Vogelenzang, literaire thrillers (eerst bij de Arbeiderspers, later bij De Crime Compagnie). Sinds een paar jaar schrijft zij poëzie, waarmee zij ook optreedt. In de Kinderpoëziekalender 2011 zijn zeven gedichten van haar opgenomen.

De Vos was tot 1990 werkzaam als actrice in diverse grote en kleine (muziek)theatergroepen. Maar ook was zij te zien in diverse televisieseries, zoals 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen' en 'Goede tijden, Slechte tijden'. In het eerste seizoen van de tv-reeks 'Baantjer' had zij een gastrol als advocate Gorter. Daarna stapte zij achter de schermen en werkte als productieleider voor talloze dans- en toneelvoorstellingen. Momenteel werkt zij parttime en nog maar heel even (want wegbezuinigd) op het Theater Instituut Nederland.

Zowel tijdens haar studie rechten als daarna deed zij bestuurswerk, onder andere bij de Milieurechtswinkel Amsterdam, het Clara Wichmann Instituut, de Nivon Federatie. Sinds 2010 maakt ze deel uit van het GNM bestuur. In haar vrije tijd spit en harkt ze in haar volkstuin. ,,Ik ga ten minste een keer per jaar naar Scandinavië en vecht tegen mijn verslaving aan kookboeken.''

Geen opmerkingen: