01 oktober 2012

Shortlist (nieuws, 2012)

ASPE GENOMINEERD VOOR POIROTPRIJS

De jury van de Knack Hercule Poirotprijs heeft vanavond de vijf genomineerden bekendgemaakt. De prijs bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van het voorbije jaar. Kanshebbers zijn Pieter Aspe ('Eiland'), Patrick Conrad ('De geur van de maan'), Deflo ('Enigma'), Stan Lauryssens ('Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen') en Louis van Dievel (foto) met 'Hof van Assisen'. Op 31 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Op de longlist van de Poirotprijs stonden een kleine zeventig titels, een recordaantal. Volgens de jury kent de shortlist zowel klassieke thrillers als meer literaire misdaadromans.

'Eiland' van Pieter Aspe is de dertigste thriller met Van In in de hoofdrol. Het verhaal draait rond de Vlaming Pierre die op een eilandje voor de Bretonse kust gasten ontvangt. Onder hen ook een paar belangrijke figuren die op hun privacy staan. Pierre wordt vermoord. Zijn lijk ligt aan het luxueuze, rustige Colettijnenhof in Brugge. Wat deed Pierre in Brugge?

'De geur van de maan' van Patrick Conrad noemt de uitgever een 'roman noir'. Geen thriller of misdaadroman. Hoewel er nogal wat doden vallen. Conrad schreef een zoektocht naar moordenaars, met een trits ongewone personages. Een dandy, baron en kunstverzamelaar die met zijn secretaris in een prachtig Antwerps pand woont, een gewezen balletdanser die leeft van herinneringen, een bezeten politieman die de plaatselijke Russische maffia infiltreert, een ‘neus’ die de geur van de maan in een parfumflesje krijgt.

'Enigma', de thriller van Deflo, is een nieuwe aflevering in de reeks met rechercheurs Dirk Deleu en Nadia Mendonck. In de loft van IT-specialist Slootmaekers wordt een verminkt lijk gevonden. De eigenaar van de loft heeft een sterk alibi: hij was in het buitenland toen de man werd vermoord. Maar Slootmaekers en de vermoorde man bleken elkaar wel te kennen.

Met niet meer dan 280 bladzijden is 'Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen' heel wat korter dan de andere thrillers van Stan Lauryssens. Dit is het verhaal van een vermist meisje. Of eigenlijk drie vermiste meisjes, weet een chef die de zoektocht naar Lotte leidt. Gezocht wordt naar een crimineel die zijn jonge slachtoffers achterlaat in bagagekluizen van stations. In stukjes gehakt.

Ook 'Hof van Assisen' is geen doorsneethriller. Drugsdealer Meganck wordt ervan verdacht drugshoertje Bieke te hebben gewurgd. Zijn bewusteloze lichaam lag boven op haar. Allebei zijn ze naakt. Een jury moet oordelen of Meganck schuldig is. De feiten zijn duidelijk. Maar er blijven vragen. Gewezen wielrenner Meganck draagt door een ongeval een prothese en waar is die gebleven? En waarom betaalt een rijke Rus zijn advocaat?

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: